Voličský průkaz se při komunálních volbách nevydává. Dotkne se to i hospitalizovaných voličů

30. září 2018

Už na konci příštího týdne bude jasné, jak v obcích a městech dopadly komunální volby. Voliči, kteří budou v termínu hlasování hospitalizovaní v nemocnici mimo svůj volební okrsek, své kandidáty do zastupitelstva nejspíš nepodpoří. Na rozdíl od parlamentních nebo prezidentských voleb si totiž u těch komunálních není možné vyřídit voličský průkaz.

„Šel bych rád k volbám, ale nemůžu, bohužel. Půjdu příště. Nic s tím nenadělám,“ říká pan Václav, který je po operaci nohy a komunální volby stráví v olomoucké Fakultní nemocnici. Sám je sice přímo z Olomouce, ale spadá do jiného volebního okrsku, než ve kterém leží nemocnice. Zástupci volební komise tak za ním s přenosnou urnou nezajdou.

„Protože okrsková komise má působnost jenom v rámci toho svého okrsku. Jedině by tomu voliči mohlo být umožněno volit, pokud má trvalý pobyt právě v sídle Fakultní nemocnice. Část ulice I. P. Pavlova patří do toho okrsku 34, kde je Fakultní nemocnice. Pokud by takovýto volič byl v nemocnici, tak ten by samozřejmě odvolil,“ vysvětluje vedoucí odboru správních činností olomouckého magistrátu Alena Daubnerová.

Stejné podmínky platí i pro pacienty jiných zdravotnických zařízení nebo pro klienty lázní. Potvrzuje mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška: „Technicky je zcela nereálné, aby byly ve volebních místnostech k dispozici hlasovací lístky i pro jiné obce z celé České republiky. Stejně nereálné by pak bylo i sčítání hlasů.“

Ministerstvo vnitra tak podle Krátošky do budoucna hledá jinou cestu. „Řešení pro voliče, kteří se ve dnech komunálních voleb nacházejí mimo obec svého pobytu, by do budoucna bylo korespondenční hlasování, případně uložení hlasu u obecního úřadu v předstihu. V návaznosti na programové prohlášení vlády se ministerstvo zavedením těchto způsobů hlasování intenzivně zabývá,“ uvedl mluvčí.

Určité omezení platí i pro senátní volby. Pro ty sice úřady voličské průkazy vydávají, lidé je ale využijí jen ve svém volebním obvodu.

Spustit audio