Voňavé Vánoce začínají u formiček. Jak připravit vykrajovátka na další sezónu?
Také jste měli doma někde v koutku schované formičky na cukroví po babičce? Staré zdobné formičky a vykrajovátka nás v dětství fascinovaly – rybičky, šišky, motýlci, postavičky, hvězdy nebo srdíčka.
Možná jste v nich letos už pekli, proto se hodí připomenout, jak je očistit a připravit na příští sezónu.
Formičky můžete umýt horkou vodou a vyčistit je za pomocí kartáče. Odolné špíny i se rzí se zbavíte jednoduše. Vyrobte si pastu ze soli a citronu a formičky směsí potřete. Nechejte působit a pak dobře vydrhněte třeba za pomoci vyřazeného kartáčku na zuby. Funguje i to, když formičky povaříte v hrnci s vodou, do které přidáte několik lžic sody nebo kypřicí prášek.
Hodně pekařek formičky ale vůbec nemyje. Formičky i vykrajovátka pouze vytírají papírovými ubrousky, prý se z nich cukroví potom lépe vyklepává. Prevence zrezivění je to, že formičky vždy uskladníte dokonale proschlé.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka