Vrchní soud v Olomouci zamítl odvolání Petra Mikulky proti trestu za vraždu svého známého

7. duben 2017

Kopal ho a nakonec mu zasadil smrtící bodnou ránu. Tělo nechal Petr Mikulka před zahradní chatou. Bezdomovci Vrchní soud v Olomouci zamítl odvolání proti 18 letům vězení. Muž argumentoval tím, že nebyl zcela příčetný.

Osmnáctileté vězení potvrdil Vrchní soud v Olomouci Petru Mikulkovi. A to za vraždu svého známého v chatovišti v Olomouci. Mikulka požadoval mírnější trest. Rozsudek je pravomocný. Konflikty mezi bezdomovci ve městě řeší policie často, do chatových kolonií se ale uchylují zřídka.

„Uložili jsme trest v polovině zákonné trestné sazby. Zohlednili jsme především agresivní povahu obžalovaného. Byl mnohokrát projednáván pro přestupky. Rovněž se jedná o osobu, která spáchala trestnou činnost zvlášť surovým způsobem," naráží mluvčí Vrchního soudu Vladimír Lichnovský na skutečnost, že Petr Mikulka svou oběť surově kopal do hlavy a nakonec muže nechal vykrvácet.

Obhajoba tvrdila, že nebyl sedmadvacetiletý Petr Mikulka zcela příčetný. Podle soudu ale dobře věděl, že když pije alkohol, má to na jeho psychický stav negativní vliv a je agresivnější.

„Já osobně jsem takové rozhodnutí soudu čekal. Naše odvolání bylo pokusem zvrátit ten dramaticky vysoký trest. Doufali jsme v to, že mu bude uložen trest nižší," považuje Mikulkův právník František Stratil trest za příliš přísný.

Případ Petra Mikulky není v Olomouckém kraji ojedinělý

„To rozhodnutí považuji za věcně správné a zákonné a naprosto koresponduje se závěrečným návrhem, který jsem u soudu předložil," říká státní zástupce Ladislav Hruban. Petr Mikulka se ale ještě může proti verdiktu dovolat k nejvyššímu soudu v Brně.

Policisté a soudy řeší potyčky mezi bezdomovci často. Svoje večírky ovšem podle mluvčího olomoucké městské policie Petra Čunderleho nepořádají v rekreačních lokalitách.

„Ke sporům mezi bezdomovci nejčastěji dochází v okolí azylových domů nebo míst, kde se shlukují. V chatových oblastech nebo zahrádkářských koloniích neevidujeme spory nebo nějaké nedovolené obsazování těchto lokalit těmito lidmi," říká.

Zahrádkáři často bojují s nezvanými hosty po svém. Například dávají sousedovi vědět, když se na jeho pozemku děje něco neobvyklého.

autor: ahe
Spustit audio