Vrcholí přípravy festivalu Dvořákova Olomouc

21. březen 2019

Velké orchestrální koncerty, vystoupení špičkových komorních ansámblů, němý film s živým hudebním doprovodem, ale taky symbolická rozlučka Olomoučanů s dlouholetým šéfdirigentem Moravské filharmonie Petrem Vronským. Zhruba tak by se dal ve zkratce popsat program letošního, osmnáctého ročníku Mezinárodního festivalu Dvořákova Olomouc. Pořádající Moravská filharmonie ho zveřejnila ve středu a my jsme byli u toho. 

„Dvořákova Olomouc nebyla v posledních letech dramaturgicky úplně progresivní ve smyslu přinášení nových zajímavých a ještě ne úplně známých jmen, která ale dnes už ty kvality splňují,“ upřesňuje ředitel pořádající Moravské filharmonie Jonáš Harman pojetí festivalu Dvořákova Olomouc. Festival patří k tradičnímu jarnímu koloritu města a lidé na vstupenky byli vždy ochotní si vystát i frontu.

Zahájení i ukončení bude patřit velkým orchestrům.
„Zahajovací koncert v podání domácí Moravské filharmonie, kterou povede Petr Vronský. Tento koncert bude posledním koncertem Petra Vronského v jiné roli než hostujícího dirigenta. V uplynulých sezónách tu byl šéfdirigentem,“ dodává Harman.

Závěrečný koncert bude patřit Janáčkově filharmonii Ostrava a Mahlerově třetí symfonii.

Na festivalu Dvořákova Olomouc vystoupí exkluzivní host - jeden z nejlepších maďarských instrumentálních ansámblů Listův komorní orchestr. Symbolicky dramaturgie připomene i 60. výročí úmrtí Bohuslava Martinů jeho Polní mší. V barokním sále Klášterního Hradiska zazní moravská klasicistní hudba s dobovými nástroji a v dobovém pojetí. 21. května čeká posluchače komponovaný pořad s názvem Dvořákův americký sen. Nabídne to nejlepší z díla Antonína Dvořáka a jeho amerických současníků, zejména jeho studentů z newyorské konzervatoře. Americký kolorit doplní klubový koncert Laca Decziho a Celuly New York. Tradičně nebude chybět ani film předválečné kinematografie. Tentokrát to nebude groteska ale fantasy-horor z roku 1920. Dirigovat svou vlastní hudbu v podání Moravské filharmonie bude Robert Israel - skladatel amerického původu.

Jak Robert Israel doplnil, v České republice žije a chtěl tak propojit námět tohoto německého filmu s typickým českým příběhem. Navíc je velmi rád, že právě toto filmové zpracování mohou lidé vidět. Při tvorbě hudby ctil atmosféru filmu a hudba má především romantické prvky. Jak slibuje, bude příjemná na poslech, současně ale nebude strhávat pozornost posluchačů.

Vizuální stránku jak bulletinu tak plakátů festivalu Dvořákova Olomouc si vzal na starost grafik a designér Petr Skala. Tento brněnský rodák získal jako první Čech v roce 2010 prestižní ocenění Red Dot Design Award - Best of the Best. 18. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Olomouc začíná 16. května, závěrečný koncert zazní 24. května v kostele svatého Mořice. 

autor: bam
Spustit audio