Všechno má pomalý rozjezd, pořád máme nálepku, konstatují starostové Uničova a Litovle

15. červenec 2020

Obě města, stejně jako Červenka a další okolní obce, jsou pro řadu lidí synonymem koronavirové pandemie. Dva týdny byla v březnu celá oblast neprodyšně uzavřená. Návštěvníkům, kterých přijíždí během letošních prázdnin mnohem méně než v minulých letech, ale rozhodně mají co nabídnout.

Litovelského starostu Viktora Kohouta v současné době zaměstnává komáří kalamita. Radek Vincour zase zprostředkovává společně se starosty okolních obcí, které v červnu postihly povodně, pomoc tamním obyvatelům.

V nouzi člověk pozná, jak co funguje a jaké lidi má kolem sebe. „V tom březnu jsem byl překvapený, jak skvěle probíhala komunikace s ústředím, Olomouckým krajem a všemi složkami Integrovaného záchranného systému,“ říká litovelský starosta. „A také s občany,“ doplňuje starosta Uničova. K pomoci se hned přihlásila Charita a spousta dobrovolníků. A také Český rozhlas Olomouc, který zařadil do svého dopoledního programu speciální vysílání pro uzavřenou oblast „Společně to zvládneme“.

V Litovli i Uničově lidé žijí stejně jako jinde v republice. „Je na nás, abychom je zabavili, dali jim nějaký impuls, aby se nestrachovali a žili plnohodnotný život,“ říká starosta Uničova Radek Vicnour.

autor: voj
Spustit audio