Všechno si osahejte. V Centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem se nemusíte žinýrovat
Muzeí a skanzenů je hodně, ale není moc takových, kde si zkusíte vyrobit šindel, namíchat bylinkový čaj, umlet kávu nebo cepem vymlátit obilí. V Centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem na Vysočině se toho naučíte mnohem víc. Nikde vám nebudou bránit věci osahat a všechno si vyzkoušet.
Centrum Eden je vlastně zrekonstruovaný statek, který ještě v minulém století patřil rodu Mitrovských. Najdete ho na okraji Bystřice nad Pernštejnem kousek za vlakovým nádražím. V rozsáhlém areálu teď návštěvník uvidí, jak dřív žil správce statku, ale třeba i mlynář, hrnčíř, tkadlec nebo nejchudší chudý v pazderně.
Prohlídka začíná ve funkčním minipivovaru. Vidíme, jak se pivo vaří a můžeme ho i ochutnat. Výčep nabízí i nealkoholickou sladovou limonádu. „Můžete ochutnat i typy sladu, ze kterých vyrábíme,“ ukazuje průvodkyně Hana Špičková. Slad tu mají plzeňský, vídeňský, mnichovský, pšeničný, černý a karamelový.
Další voňavé zážitky nabízí lékárna s velkou starodávnou policovou skříní. V dózách jsou připravené sušené byliny a každý si tady může namíchat sůl do koupele nebo olej do salátů. Kdo se v bylinkách moc nevyzná, má tu k dispozici herbář opravdu monstrózních rozměrů. Děti tu vyrábějí přáníčka zdobená bylinkami.
Třímetrový krtinec
Když už hovoříme o dětech, pro ně bude asi nejlákavější expozice Příběh půdy a Příběh krtka. Velké místnosti dominuje asi tři metry vysoký krtinec. Na jeho vrcholu sedí obrovský plyšový krtek. V krtinci jsou nory, ve kterých děti najdou interaktivní obrazovky. Dozví se tady, co všechno žije, roste a leze pod zemí. Uprostřed krtince leží spousta polštářků pro dovádění. Na krtinci je i skluzavka a lezecká stěna. „Děti tady často zůstanou i dvě hodiny,“ říká s úsměvem Hana Špičková.
Kromě krtince a dětského koutku expozice nabízí i výstavku zemědělské techniky od pluhu po traktor. Za volant traktoru se samozřejmě můžete posadit. Zajímavé jsou i smyslové skříně. Člověk si procvičí sluch, čich, hmat i chuť. Víte, jak „voní“ koňský hnůj nebo jaké zvuky vydává holubník? Tady se to dozvíte.
V muzeu si lehněte do postele
Prohlídka obydlí správce už připomíná tradiční muzeum. Ani tady ale není sahání na exponáty zakázané. „Máme zde původní psací stůl. Můžete si vyzkoušet psát brkem,“ říká Hana Špičková ve správcově pracovně. V ložnici je zase dovoleno ulehnout do správcovy postele, v pokoji je k dispozici naladěný klavír. Ženy určitě rády prolistují dobový módní časopis.
Za hlavní budovou statku vyrostla Horácká vesnice. „Jedná se o repliku. Kdyby to byl skanzen, tak návštěvníky nemůžeme nechat vyzkoušet všechna ta řemesla,“ vysvětluje Hana Špičková. „Můžete si vyzkoušet ležet na seně v pazderně, stav v tkalcovně, svíčky u včelaře, ve mlýně si umlít mouku nebo kávu a u hrnčíře si vytvoříte produkt z hlíny,“ dodává. Věřte, že povidlová buchta upečená v peci z čerstvě umleté mouky je úžasná.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Stanjura do ‚předpokoje eurozóny‘ nechce, navzdory kladné analýze. Koaličním ministrům se to nelíbí
-
Odkaz Kissingera v diplomacii je zosobnění chladných pragmatických úvah, říká Lipavský
-
‚Nejdřív profesionální nosnice, poté na druhé straně barikády.‘ Dárkyni vajíček museli s početím pomoct lékaři
-
Nervózní budu, ale těším se, říká Krčmář před štafetovým závodem. Na švédskou zimu má návod