Všechny pětileté děti by měly absolvovat vyšetření sluchu takzvanou tónovou audiometrií

16. březen 2019 10:46

Všechny pětileté děti by podle pokynů Ministerstva zdravotnictví měly nově prodělat vyšetření sluchu takzvanou tónovou audiometrií. Od začátku letošního roku je proto začala provádět i ORL oddělení nemocnic Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. Jak takové vyšetření vypadá?

Předškoláci, kteří letos absolvují takzvanou „pětiletou" preventivní prohlídku u dětského lékaře, obdrží také doporučení na speciální audiometrické vyšetření sluchu. V Královéhradeckém kraji je provádějí ORL oddělení v nemocnicích v Jičíně, Trutnově a Náchodě. U jednoho z nich byla s mikrofonem reportérka Lucie Peterková.

Špatný sluch u dětí a novorozenců. Radioporadna s prof. MUDr. Viktorem Chrobokem, CSc. Ph.D.

Uši. Sluch u dětí (ilustrační foto)

Radioporadna: prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc. Ph.D. - Klinika ušní, nosní a krční Fakultní nemocnice Hradec Králové - téma: - špatný sluch u dětí a novorozenců. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

„Ahoj Jasmínko," vítá první pacientku v ambulanci náchodské oblastní nemocnice primářka oddělení ORL Inna Giblová.
„Podíváme se do uší, jestli jsou v pořádku, jestli tam není nahromaděný ušní maz. Jestli není nějaký zánět a není dítě nemocné. A potom posouváme na audiometrické vyšetření. Zeptáme se maminky, jestli nebyly pozorovány nějaké potíže se sluchem, zda se v rodině nevyskytuje nedoslýchavost, ani někdo hluchoněmý. A potom vás sestřička vezme do audiokomory."

Nově by měly toto vyšetření prodělat všechny pětileté děti a cílem je zachytit případné poruchy sluchu ještě před zahájením povinné školní docházky.

„Většinou jde o nějaké problémy s rýmou a zahleněním. Po častých středoušních zánětech se ve středu uší hromadí sekret a děti potom nedoslýchají," vysvětluje Inna Giblová.

Všechny pětileté děti by měly mít vyšetřen sluch takzvanou tónovou audiometrií

Jasmínka byla prohlédnuta a bude absolvovat další vyšetření sluchu v audiometrické komoře.

„Dám ti na ouška sluchátka," přebírá si malou pacientku sestra Denisa Kuklová.
„Uslyšíš tam takové pípání a bručení. Jako když pípají ptáčky nebo bručí méďa. A vždy hned jak to zaslechneš, tak zvedneš ručičku. Abych věděla, že to slyšíš, ano?"

A Denisa Kuklová vysvětluje princip vyšetření: „Na 20 decibelech, na řečových frekvencích, se spouští zvuky a když je vyšetřovaný uslyší, tak zvedne ruku."

Některé problémy mohou rodiče vysledovat i sami

Za špatnou známkou z diktátu může být nedoslýchavost. Nepodceňujte vyšetření sluchu u dětí

Dvojčata

Nedoslýchavost přitom může mít vážné následky, hlavně s nesprávným rozvojem řeči. Bojovat proti tomu chtějí lékaři Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku z Fakultní nemocnice Hradec Králové společně se svými kolegy z Pardubic a Chrudimi. Rozhodli se, že letos vyšetří všechny pětileté děti. Blíží se konec roku a spousta rodičů s dětmi ale na vyšetření ještě nepřišlo.

„Rodiče to mohou zjistit například, když si děti zesilují zvuk u televize a nestačí jim nastavená intenzita. Zejména v zimě, když se vyskytuje rýma, tak to můžeme pozorovat. Nebo když na děti mluví zezadu, tak ony nevnímají. Vždy, když se nějaká rýma vyskytne, tak to chce ji vyléčit. Aby se provzdušnilo středouší," dodává Denisa Kuklová.

Vyšetření bylo úspěšné, Jasmína má sluch v pořádku. Vrací se do ambulance, kde se vše zapíše do očkovacího průkazu.

„V očkovacím průkazu je stránka, primitivní prohlídka v pěti letech," doplňuje Inna Giblová.

Jasmína má vyšetření za sebou a patří k mezi první zhruba tři desítky dětí, které povinné vyšetření absolvovaly.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související