Vstup do olomouckého vlastivědného muzea zdobí nově zrestaurovaná barokní vrata bývalého kláštera

14. duben 2021

Olomoucké vlastivědné muzeum od úterý opět zdobí dvoukřídlá dubová vrata z druhé poloviny 18. století. Na své původní místo se vrátila po rozsáhlé renovaci. Vrcholí tak deset let trvající rekonstrukce muzejní budovy za několik desítek milionů korun.

„Ta vrata, o která se konkrétně jedná, dvoukřídlá dubová se svlakovou konstrukcí, polokruhově zakončená, se v letošním roce restaurovala,“ sleduje osazování dveří na rušné ulici historik umění a kurátor vlastivědného muzea Robert Šrek.

„Pocházejí z 80. let 18. století z doby kolem roku 1785 a souvisí s tím, že se tady po zrušení kláštera, který měl finanční problémy, usídlila kromě jiného i lycejní knihovna. Ta knihovna se otevřela právě v bývalém klášterním kostele. Jak jsme mohli vidět při vytahování toho půlkruhového nástavce z auta, tak jsou tam udělány takové jemné kartuše s takovým rokajovým lemováním. Rokaj je právě ornament, který se často používal ve druhé polovině 18. století,“ pokračuje kurátor.

Společně sledujeme i přemístění horní části vrat. Restaurátor opravil konstrukci a poškozené části, udělal povrchové úpravy a dubové dřevo konzervoval. „Klášter je samozřejmě mnohem starší než z 18 století. Jeho historie sahá až do 13. století. Dnešní podoba kláštera je z druhé poloviny 18. století a je to v Olomouci asi nejvýznamnější soubor té doby,“ popsal ve zkratce historii kláštera Robert Šrek.

Deset let koordinuje opravy muzea ředitel Břetislav Holásek. „Vnitřní prostory se změnily, topení se rekonstruovalo, okna se rekonstruovala, střecha, omítky, nové expozice. Takovým bonbonkem na konec jsou ta obrovská vrata. To si myslím, že bude taková zajímavá záležitost,“ uvedl ředitel.

Rozsáhlá oprava vlastivědného muzea v Olomouci stojí téměř 70 milionů korun. Poslední lešení z budovy by mělo zmizet letos v květnu.

autor: bam
Spustit audio