Vybraní vojáci mechanizovaného praporu v Hranicích se připravují na misi v Africe. Ostatní pomáhají při koronavirové krizi

17. březen 2021

Vojáci mechanizovaného praporu v Hranicích vypomáhají při koronavirové krizi v domovech seniorů, nemocnicích nebo jako posila policejních hlídek při kontrolách. Výcvik, i když výrazně omezený, jich nepřerušilo jen zhruba sedm desítek. Musí být připravení na mírovou operaci Severoatlantické aliance v Africe, na kterou vyrazí za několik měsíců.

Příprava vojáků mechanizovaného praporu z Hranic na misi v Arfice

Na rameni maskáčové uniformy má Jan Pokluda červený kříž. Coby dlouholetý zdravotník ale teď slouží na vrátnici u vstupu do kasáren. „Jsem vyčleněný do služeb, abych vypomohl s covidovou situací. Není dostatek lidí,“ popisuje Pokluda.

Hranickému praporu aktuálně chybí více než polovina vojáků. Fungují na hranici svých možností. „Je to hlavně kvůli posílení Policie České republiky. Máme vojáky ve Frýdku-Místku a v Novém Jičíně, máme tam celkem 250 lidí, kteří se tam točí po třech směnách. To znamená, že to nasazení je velké,“ říká zástupce velitele Martin Krč. 

Příprava vojáků mechanizovaného praporu z Hranic na misi v Arfice

Výcvik v současnosti nepřerušilo jen 7 desítek vojáků, kteří musí na podzim odletět na zahraniční misi do Mali.  Přesto tak často, jak by teď potřebovali, se ale do výcvikového prostoru na Libavou nedostanou, a tak jako náhradu místo reálných střeleb často využívají jen trenažéry v učebnách. „Simuluje to veškeré ruční zbraně, které jsou tady na praporu,“ říká instruktor Lukáš Kadlec. Náhradní výcvik ale teď probíhá třeba i v parku v areálu kasáren. „ Máme výhodu, že prostor kasáren je docela rozlehlý. Máme tam nejenom parkové prostory, ale i velké louky, kde vojáci nacvičují především taktickou přípravu, bojové drily, pohyb po bojišti a zdravotnickou přípravu,“ potvrzuje mluvčí praporu Radek Hampl.

Příprava vojáků mechanizovaného praporu z Hranic na misi v Arfice

Armáda výcvik průběžně upravuje podle aktuálních nařízení své hlavní hygieničky. „Tato adaptace nemá vliv na úroveň a obsah na přípravu vojáků do zahraničích operací,“ ubezpečuje mluvčí Generálního štábu Magdalena Dvořáková.

autor: kra
Spustit audio