Výbuch domu v Olšanech u Prostějova byl podle policie úmyslný, škoda přesáhla 12 milionů korun

6. září 2022 10:19

Tragický výbuch rodinného domu v červenci v Olšanech u Prostějova byl způsoben úmyslně, potvrdil v pondělí ČTK mluvčí krajské policie Libor Hejtman. Vyplynulo to z expertiz, které potvrdily úmyslnou manipulaci s plynem. Škoda přesáhla 12 milionů korun.

Kvůli výsledkům dosavadního vyšetřování změnila policie i právní kvalifikaci. Případ nyní kriminalisté vyšetřují jako obecné ohrožení se sazbou osm až 15 let. Původně jej kvalifikovali jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Událost se odehrála 18. července, v troskách domu zahynul při výbuchu 57letý muž. Výbuch poničil i sousední dva domy a poškodil další dvě desítky objektů.

„Z dosavadního šetření vyplývá, že příčinou výbuchu byla úmyslná manipulace s plynem a jeho zapálení,“ řekl ČTK krajský policejní mluvčí. Policie již dva dny po výbuchu uvedla, že nevylučuje ani úmyslné jednání muže, který při explozi zahynul. V médiích se po neštěstí objevily informace o tom, že proti majiteli domu bylo vedeno exekuční řízení a dům měl jít do dražby. Případ policie i nadále vyšetřuje. V současné době čekáme na závěry znaleckých posudků z oboru stavebnictví a ekonomiky. Škoda předběžně přesáhla 12 milionů korun,“ uvedl policejní mluvčí.

„Z dosavadního šetření vyplývá, že příčinou výbuchu byla úmyslná manipulace s plynem a jeho zapálení.“

Mluvčí krajské policie Libor Hejtman

Kriminalisté změnili právní kvalifikaci. Obecné ohrožení je kvalifikováno jako úmyslný trestný čin, kdy někdo úmyslně způsobí obecné nebezpečí tím, že vydá lidi v nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví, například tak, že zapříčiní požár nebo povodeň nebo škodlivý účinek výbušnin plynu, elektřiny nebo jiných podobně nebezpečných látek. Vyšší sazba v rozmezí osmi až 15 let je v tomto případě s ohledem na výši škody velkého rozsahu.

Tragédie se stala 18. července, trosky hasiči odklízeli déle než 50 hodin. Kromě odklízení sutin museli zabezpečit dva nejpoškozenější domy v těsném sousedství. Hasiči také provizorně opravili střechy protějších domů, které výbuch rovněž poškodil, v řadě domů se vysypalo sklo z oken. Při výbuchu v hustě osídlené ulici s řadovou zástavbou u sjezdu z dálnice byli podle policie zraněni tři lidé - sousedka z protějšího domu a dva lidé v projíždějícím autě. Tlaková vlna zasáhla kromě dvou domů v těsném sousedství také další dvacítku budov a dva automobily v okolí. Výbuch zemního plynu vyšetřovatelé hasičů potvrdili po nálezu částí plynového potrubí a spotřebičů, příčinu exploze by měla objasnit expertiza.

Zdroj: ČTK

Spustit audio

Související