Vydejte se stezkou Po stopách živé vody v Říčkách na Orlickoústecku

23. říjen 2015
Česko – země neznámá

Když v Říčkách, součásti obce Orlické Podhůří, která leží nedaleko Ústí nad Orlicí, přemýšleli, jak pojmenovat svoji naučnou stezku, zjistili, že prakticky všechna zastavení se nějakým způsobem týkají vody a vodních zdrojů. Proto osmi kilometrovou cestu nazvali Po stopách živé vody.

Pokud se na ní chcete vydat, můžete začít rovnou v Říčkách na návsi. Vodu, která měla končit v kanalizaci, tady nasměrovali do knajpoviště. To je malá obdélníková nádrž, kterou stále protéká čerstvá studená voda z místního pramene. Můžete si v něm osvěžit nohy, což v letošním horkém počasí využila spousta lidí. Anebo k němu můžete chodit pravidelně, otužovat se a dělat tak něco pro své zdraví.

Cestou můžete o něco dál vidět močidla. Jsou to jámy v poli, které dříve sloužily ke zpracování lnu, takzvaným máčením ve stojaté vodě. Redaktorka Víta Balcarová si při natáčení reportáže vzpomněla na písničku z dětství, které porozuměla vlastně až teď: „Anička konopí močila, žabka jí do kapsy skočila“. V té šlo právě o zmíněná močidla. I když přadná rostlina byla v písni jiná.

Stezkou k pramenům a studánkám

Kolem hasičské zbrojnice a opravené kapličky se dostanete na křižovatku cyklo i turistických cest, kterých je v Říčkách opravdu dost. Nedaleko se v zahradě bývalé kovárny nachází hlavní pramen a kousek od něj pak pramen Jirouškův, ke kterému si lidé dodnes chodí pro vodu. Prý má hodnoty kojenecké vody. Letošní sucha ovšem pramínek po mnoha letech úplně vysušily.

Kaplička v Klopotech

Od pramene pak dojdete ke kříži, který provází pověst. Na tomto místě se scházeli dva mladí lidé, jejichž lásce rodiče nepřáli. Mladý muž proto slíbil, že když vše dobře dopadne a rodiče ke sňatku svolí, postaví zde kříž. A také ano, svatba nakonec byla a kříž tu stojí dodnes.

Po dalších zastaveních dojdete stezkou Po stopách živé vody až do Klopot. Je to známé turistické místo, které leží mezi Brandýsem nad Orlicí a Ústím nad Orlicí. Zastavit se můžete v místní hospodě, nad kterou stojí kaple. Tu zde vystavěl setník Růžička od Reinerova pluku, na počest svého zázračného uzdravení. Kdysi tady byly i lázně. Odtud pochází také vodní zdroj právě pro obec Říčky.

autor: BAL
Spustit audio