Vyhlášení bleskové fotografické soutěže Odpoledne s Dvojkou

23. listopad 2012

Jak jste jistě zaznamenali, po celý předposlední listopadový týden, resp. od pondělí 19. listopadu do čtvrtka 22. listopadu, se Pavel Kudrna a Ondřej Kepka věnovali fotografování a radám, jak udělat dobrou fotku.

Ve středu pak vyhlásili bleskovou fotografickou soutěž. Posluchači měli do středeční půnoci 21. listopadu zasílat na mail odpoledne@rozhlas.cz svá díla a Ondřej Kepka pak vyhodnocoval ty nejlepší. Jak oba prozradili, nakonec se ozvalo tolik posluchačů, že soutěži obětovali vlastní spánek.
Výherci, zveřejnění ve čtvrtečním odpoledni, pak získali dvoudílné DVD s názvem Ondřejova filmová škola.
(Ve fotogalerii najdete vítězné fotografie, audiozáznamy Miniseriálu si můžete poslechnout v přiložených souborech.)

cena pro vítěze: Ondřejova filmová škola (obal DVD)

A máme pro vás i malou rekapitulaci celého Miniseriálu Odpoledne s Dvojkou:

Podle čeho vybírat fotoaparát a videokameru? (pondělí 19. listopadu)
a) Důležitý je účel fotografování. Existují 3 kategorie fotoaparátů: „zápisníky a mobily“ pro fotografie bez dalšího tvůrčího využití, kompaktní přístroje pro běžné používání a zrcadlovky pro tvůrčí fotografii.
b) Některé „fámy“ a reklamní triky aneb není JEN důležitý počet MB a rozsah zoomu, ale především kvalita OBJEKTIVU a snímacího ČIPU
c) Spojení fotoaparátu a kamery – jak s tím? Není to ono, foťák je pro focení, kamera pro natáčení, existují ale výjimky
d) Chytrá vychytávka na závěr: nevybírejte při nákupu ten přístroj, který je zrovna vystrčený ve výloze, ale podívejte se na celý sortiment, mějte trpělivost a dejte si čas při nakupování.

Základy práce s fotoaparátem (úterý 20. listopadu)
a) Kdy automat a kdy manuál? Když nic neumíme, raději automat. První, co se naučte z manuálních funkcí je tzv. korekce expozice, tedy umět „zesvětlit“ a „ztmavit“ fotografii.
b) Parametry clona a čas, proč a nač. Expoziční čas je „doba, po kterou světlo „letí“ do foťáku a clona je „množství tohoto světla“. Jsou to údaje, které spolu přímo souvisejí a ovlivňují výslednou fotku.
c) Důležitý je výběr, musíme vědět, CO a PROČ fotíme a vybrat jen to podstatné
d) Chytrá vychytávka na závěr: když fotíme portrét, odstupte od portrétovaného dále a „přitáhněte“ si ho „zoomem“. Snímek bude hezčí.

Základy práce s videokamerou (středa 21. listopadu)
a) Natáčení by mělo mít řád, koncepci, stačí i jednoduchý scénář, je důležité si uvědomit, že film je „sled záběrů, který musí mít nějaký systém“, a hlavně si uvědomte, pro koho a proč filmujete. Podle toho musíte záběry vybírat. Je rozdíl být v hotelu na dovolené a točit „rodinné video“ nebo točit video pro majitele hotelu jako jeho reklamu.
b) Nehýbat a „nemotat se“, uklidnit pohyby, nepracovat zbytečně se zoomem. Kamera může být úplně v klidu, pohyb se může odehrávat „uvnitř“ záběru (například před vámi projede auto nebo loď).
c) Střídat záběry a úhly záběrů, nebýt líný při natáčení, pozor na zbytečný zvuk, který natočíme současně s obrazem, můžete být i rušivý.
d) Chytrá vychytávka na závěr: natočte si v daném prostředí záběr například z jedoucího auta nebo z lodi, je to efektní: vy jste uvnitř a auto nebo loď vám slouží jako „kameramanský vozík“.

Fotografujeme Mikuláše a Vánoce (čtvrtek 22. listopadu)
a) Vánoce jsou svátkem „magie světla“, používejte originální světlo svíček a žárovek. Vypněte blesk u fotoaparátu, nastavte vysokou citlivost (vysoké ISO) a zkuste takto pořídit fotografii. Nezapomenout na symboly svátků (stromeček, dárky, ozdoby) a pracujte s detailem.
b) Použití hudby jako koledy. Je dobré stříhat výsledné video na hudbu (originální zvuk z videokamery není vždy to nejlepší)
c) Dárky a děti. Nezapomeňte na detaily rozzářených tvářiček dětí a všech u svátečního stolu.
d) Chytrá vychytávka na závěr: umístěte opatrně před objektiv fotoaparátu nebo videokamery praskavku nebo zapálenou svíčku a natočte takto záběr třeba sváteční tabule. Okamžitě upoutáte pozornost diváka a atmosféra vánoční pohody je hotová.


Ondřejova filmová škola je seriál České televize, ve kterém herec a režisér Ondřej Kepka, taktéž jeden z moderátorů našeho Nočního Mikrofóra, zábavným a jednoduchým způsobem seznamuje diváky se základy filmování a fotografování. Na DVD je i řada bonusů, které v televizi neběžely.
V jednotlivých dílech vystupuje i řada osobností, které si Ondřej Kepka následně pozval i do Nočního Mikrofóra: režisér Jiří Strach, trikový výtvarník Arabely Boris Masník nebo moderátor Aleš Cibulka.
Série je určená pro úplné začátečníky i pokročilejší zájemce.
Více informací na www.ondrejovafilmovaskola.cz

Všem, kteří nám svá díla zaslali, velmi děkujeme a vítězům blahopřejeme!

autoři: pku , Ondřej Kepka
Spustit audio