Vyhlídka Brusinka u Bludova má jen pět metrů. Přesto nabízí krásný rozhled

6. říjen 2015
Česko – země neznámá

Zcela nový kruhový rozhled se otevřel návštěvníkům kopce Brusná nedaleko Bludova na Šumpersku díky nové vyhlídce jménem Brusinka. Architektonicky pozoruhodná stavba umožňuje nejen pohled na samotnou obec z ptačí perspektivy, ale kupodivu i obsáhnout pohledem velkou část kraje – od hradu Bouzova až po Jeseníky.

Vyhlídka vyrostla během roku 2015 přímo na temeni kopce Brusná, v nadmořské výšce 364 metrů. I výška vyhlídky, která má plošinu pro turisty pouze pět metrů nad zemí, se zdá zanedbatelná, ovšem už při prvním výstupu člověk pochopí, že rozhledna je postavena přesně tam, kde je potřeba.

Vyhlídková plošina nabízí pohled přes vrcholky listnatých stromů, které vroubí kopec Brusná. Kruhový rozhled zasahuje od Zábřežské vrchoviny přes kopce Hrubého lesa až po celé panorama Jeseníků – od Obřích skal až po Ztracené kameny. Nechybí ani pohled na Hraběšickou vrchovinu táhnoucí se od nejvyššího vrcholu Kamence až ke kopcům nad Postřelmovem a Lesnicí.

Bludov je z vyhlídky jako na dlani

Kromě okolních hor je vidět i do údolí řeky Moravy a Desné, které se stékají nedaleko odsud. Samotný Bludov je z vyhlídky jako na dlani a nechybí ani výhled na nedaleký Šumperk a v dálce se objevují významné stavby Zábřeha. A i dále v Mohelnické kotlině je ledacos k vidění, včetně již zmíněné siluety hradu Bouzova.

Čtěte také

Kopec Brusná už na svém temeni v historii jednu vyhlídku nesl. Ještě na počátku padesátých let dvacátého století zde stával triangulační bod s malou plošinou připomínající spíše velký posed. Do té doby, než zcela zchátral, byl častým cílem výletů místních obyvatel i turistů.

O jménu vyhlídky rozhodli místní v anketě

Rozhledna Brusinka se může pochlubit i velice zajímavou architekturou. Autorem projektu je šumperský architekt Jiří Valert, který dal rozhledně tvar připomínající z ptačí perspektivy ulitu hlemýždě. Sama rozhledna pak připomíná velký patrový posed.

Unikátní pohled je z Brusné i na přádelnu v Sudkově, která byla postavena již na konci 19. století

Součástí stavby je i přístřešek pro turisty, kteří se zde mohou schovat před nepříznivým počasím. Po dokončení a otevření stavby v září letošního roku byla vypsána také anketa o pojmenování nové vyhlídky. Na celé čáře zvítězilo jméno Brusinka.

Investorem stavby byla obec Bludov, jejími iniciátory byli členové místní organizace Českého svazu ochránců přírody. Její předseda Milan Klimeš to potvrzuje: „Už před patnácti lety jsme tady stáli a říkali si, že by to chtělo rozhlednu. Tehdy jsme mysleli, že by to měla být stavba 20 nebo i více metrů vysoká, ale jak se ukazuje, tento přístřešek je dostatečný a výhled odsud je stejně úžasný, jako před lety. Jen místo dětí už sem s námi chodí vnoučata.“

Výlet na Brusnou není nijak náročný. Nástupním místem je křižovatka silnic do Zábřeha a do Sudkova, kde stojí socha Panny Marie. Odsud je to na vrchol asi 15 minut pěšky. Druhou a možná zajímavější variantou je vydat se na Brusnou oklikou přes Naučnou stezku Bludovská stráň. Ta nabídne nejen výstup na rozhlednu, ale i mnoho dalších přírodních a historických zajímavostí Bludova a okolí.

autor: kbz
Spustit audio