Výkupy pozemků pro severní obchvat Prostějova se stále komplikují. Někteří majitelé své pozemky nechtějí prodat

15. květen 2017

Prostějovské kanceláři pro výkup pozemků pod budoucím severním obchvatem města se podařilo dohodnout s většinou majitelů. Přesto ještě nemá Prostějov vyhráno. Některé majitele se nepodařilo dohledat, jiní zemřeli a někteří nechtějí prodat. Ve hře je podle radnice i vyvlastnění.

Postup už začali úředníci studovat, nemají s ním totiž zatím žádné zkušenosti. Smlouvy musí podepsat do konce příštího roku, jinak přijde stavba o dotace.

Teď má radnice problém, osm vlastníků se zatím nepodařilo dohledat a čtyři podle sociálnědemokratického náměstka primátorky Zdeňka Fišera podepsat nechtějí.

„Většinou je to tak, že chtějí prodat celou parcelu, my přitom potřebujeme jenom na šířku té komunikace 6 nebo 10 metrů. Oni chtějí prodat celé pole,“ říká.

Úředníci se s lidmi dohadují také o ceně. Víc než šest set korun za metr čtvereční prý nabídnout nemůžou. „Ty ceny dokonce narůstají. Při prvním jednání chtěli tisíc korun, pak to byly dva tisíce a teď už jsou to tři tisíce korun za metr,“ dodává Fišer.

Na řadu tak možná přijde vyvlastnění pozemků. Jenže v Prostějově s podobným postupem podle Fišera nemají úředníci zkušenosti: „Právníci dostali za úkol nastudovat podmínky vyvlastnění tak, aby ten průběh byl co nejrychlejší.“

V těchto dnech se úředníci naposledy s majiteli pozemků pokouší dohodnout. Olomoucký kraj spolu s Prostějovem musí všechny pozemky získat do roku 2018, jinak hrozí, že přijdou o dotaci 400 milionů korun.

autor: tas
Spustit audio