Výlet na Praděd se turistům od června prodražil

29. červen 2023

Provozovatelé horských chat v okolí Pradědu v Jeseníkách se potýkají podle svých slov s úbytkem turistů. Vysvětlují si ho zdražením jízdného i celodenního parkování, ke kterému přistoupilo v červnu vedení Moravskoslezského kraje. Cena za jízdenku autobusem vzrostla o 30 korun, parkovné na Ovčárně nově stojí 800 korun, tedy o dvě třetiny víc než dřív. Podle hejtmanství jsou důvodem zdražení rostoucí náklady.

Turisté na Ovčárně pod Pradědem nastupují do autobusu, který je odveze do dva kilometry vzdálené Karlovy Studánky. Za jízdenku si zhruba od poloviny června musí připlatit. „Je to za osmdesát. Bývalo to za padesát a předtím za dvacet dva,“ vypočítává řidič autobusu Josef. Reakce cestujících nechce opakovat.

Vysoká cena za krátkou cestu autobusem některé cestující zaskočila. Třeba David z Ostravy cestoval se třemi dalšími lidmi. „Je to 320 korun tam, 320 korun zpátky. Ale nic s tím nenadělám,“ krčí rameny. „Buď půjdu pěšky, nebo zaplatím,“ reagoval pan Jiří z Rýmařova.

Čtěte také

Kromě jízdného si lidé připlatí i za parkování přímo na Ovčárně. Za celodenní stání nově zaplatí 800 korun.

Zdražení se podle provozovatelů horských chat už teď odráží na návštěvnosti. „Už teď je poznat, že těch lidí je méně. Nemají peníze a když vyjede celá rodina a dá si třeba ještě někde nahoře oběd, tak je to hodně do rozpočtu,“ komentuje situaci Martin Hon, vedoucí z Ovčárny.

Magdalena Fürsterová, provozovatelka horské chaty Barborka, neskrývá rozčarování. „Loni nám prakticky zavřeli cestu, takže jsme měli celé léto oslabené. A letos zdražili ty výjezdy,“ říká.

Moravskoslezský kraj podle náměstka hejtmana Radka Podstawky (ANO) zdražil jízdné proto, že jde o rekreační linku a navíc kraji vzrostly náklady na její provoz. „Vzrostly ceny pohonných hmot, plus inflace, prostě náklady jsou obrovské,“ říká náměstek. Kritiku provozovatelů sice podle svých slov chápe, že by menší návštěvnost způsobilo zdražení, si ale nemyslí. „To má asi více aspektů než jen cena parkovného a jízdného,“ dodává.

Krok kraje ale kritizuje i Tomáš Rak, ředitel Sdružení cestovního ruchu Jeseníky. „Kdyby se to zdražení udělalo řekněme buď v menší míře, nebo naplánovalo do příštího období, tak to každý pochopí, umí se na to připravit. V tuto chvíli je to za mne  kudla do zad těm provozovatelům, kteří už teď jsou v podstatě těsně před krachem,“ říká Rak. Skokové zdražení v současné chvíli, kdy řada lidí i podnikatelů bojuje s ekonomickou krizí, považuje za necitlivý krok.

Spustit audio