Výlukou na železničním koridoru mezi Lipníkem a Drahotušemi se bude znovu zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

23. únor 2024 13:07

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude znovu řešit výluku na železničním koridoru mezi Lipníkem nad Bečvou a Drahotušemi, místní části Hranic. Vyhověl rozkladu, který podali proti rozhodnutí o omezení provozu na trati železniční dopravci.

Výluka začala minulý týden, trvat má tři roky. Důvodem je modernizace zhruba šestikilometrového úseku kolejí. Investice má přesáhnout dvě miliardy korun.

„Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře prostě nevysvětlil, proč rozhodl tak, jak rozhodl. A rozkladová komise toto odhalila a řekla, že to rozhodnutí je nepřezkoumatelné. To znamená, musí se vrátit k novému projednání,“ vysvětluje výkonný ředitel Svazu osobních železničních dopravců Petr Moravec.

Podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy ale jejich úřad doložil všechny zákonné dokumenty nezbytné pro schválení výluky. „Přerušení stavby by se neobešlo bez značných finančních ztrát a v tuto chvíli by ani neznamenalo návrat k provozu bez omezení. I samotní dopravci už mají nastavená výluková opatření,“ vysvětluje Gavenda.

Podle něj tak až do nového rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže bude v daném úseku platit tzv. nepředpokládaná výluka.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio