Vynález vidličky si připisují Číňané, ta moderní ale vznikla v Německu

Vidlička byla dlouho odstrkovaná a zneuznávaná jako ďáblův nástroj. První osobní zlatou vidličku měla údajně už v 11. století byzantská princezna provdaná za benátského dóžete.

Její počínání u stolu s vidličkou v ruce ale bylo tehdy ještě považováno za něco nemorálního, až kacířského. Když pak princezna onemocněla, považovali to všichni za trest boží.

V Evropě vzali vidličku do ruky poprvé v 16. století Italové na pojídání špaget. Dlouho potom se ještě používání vidličky považovalo za zženštilost a platilo: „Co skrojiš, to třmi prsty beř, pomalu nelakotně jez“.

Původně měla vidlička podobu dvou rovných bodců ze slonoviny, rohu nebo dřeva. Až na začátku 18. století v Německu se tyto dva zuby přetvarovaly na tři kratší a zároveň zahnuté.


Soutěž

Věděli byste, kde se v Čechách jedlo zlatými vidličkami zdobenými tyrkysem už v roce 1543. Poradím, bylo to na jednom středočeském zámku. Věděli byste kde?

Otazníky, nápověda, poradna, chat

A) ve Vlašimi
B) v Březnici

Jestli si myslíte, že to víte, tak si s námi zkuste zahrát o 2 dárkové poukazy na jídlo s pitím v rámci festivalu Grand Restaurant v a navrch Mauerův výběr Grand Restaurant pro rok 2014. Stačí napsat smsku se správnou odpovědí.

Pokud si myslíte, že zlatými vidličkami jedli v roce 1543 ve Vlašimi, napište textovku ve tvaru POCHOUTKY (mezera) A, pokud je to podle vás Březnice, napište POCHOUTKY (mezera) B a pošlete nám SMS do úterní půlnoci (21. ledna) na číslo 907 77 04. Vítěze se dozvíte v dalším díle.