Vypálení Ležáků: 33 obyvatel starších 15 let gestapáci zastřelili. Pouze dvě dívky daly k převýchově

7. červen 2023

Středočeské Lidice postihl za heydrichiády děsivý osud a stal se jednou z nejznámějších událostí nacistické zvůle na území Protektorátu Čechy a Morava. Stejně dopadla i malá osada Ležáky na Chrudimsku, ta ale měla na rozdíl od Lidic s atentátem skutečně souvislost.

V roce 1942 měly Ležáky jen devět stavení a žilo v nich 54 obyvatel. Začátek jejich konce se pojí s vojenským výsadkem Silver A, který zamířil v roce 1941 do Čech z Anglie. Parašutisti měli na území Protektorátu provádět sabotáže, měli s sebou také vysílačku, později známou jako Libuši.

Vysílačka byla umístěna v lomu Hluboká, nedaleko Ležáků. Po udání Karla Čurdy se 24. června k Ležákům vydalo 150členné komando policejního pluku Böhmen. Osada byla vypálena a obyvatelé odvezeni do pardubické vily Zámeček, kterou nacisté používali jako věznici i popraviště. Všech 33 obyvatel starších 15 let gestapáci zastřelili. Děti nejprve převezli do útulku v Praze, později do Polska. Pouze dvě z nich nacisté vyhodnotili jako vhodné k převýchově, zbylých jedenáct našlo smrt v plynové komoře.

Jarmila a Marie byly umístěny do německých rodin, krátce po válce se však do Čech vrátily. Byly tak jedinými, kdo vypálení Ležáků přežil.

Spustit audio