Výprava za včelami do úlů v centru města, do výzkumného ústavu i ke starým včelínům na rozhraní pole a lesa

8. září 2019

S další reportáží z cyklu Přímo z místa můžete zjistit, jak se ze včelí larvy stane matka, proč jsou včely výbornými opylovatelkami a k čemu je dobré chovat čmeláky.

Jiří Uhlíř a úly na střeše provozní budovy Výstaviště Flora

Nejprve jedeme výtahem do nejvyššího patra provozní budovy Výstaviště Flora a  vycházíme na střešní terasu. Tady nás vítá bzukot obyvatel pěti nástavkových úlů. V jednom z nich může v té době být kolem padesáti tisíc včel, dozvídáme se od včelaře a bývalého ředitele výstaviště Jiřího Uhlíře.

Oblékáme si kombinézy a klobouky se síťkovým závojem a nahlížíme do útrob jednoho z boxů. Úly jsou zateplené především proto, aby v létě netrápila hmyz na tomto místě městská vedra. Včely však, jak říká náš průvodce, dokážou vedro v takto konstruovaných úlech docela dobře odvětrat.

Úly ve VÚVR

Co ovšem včelám a medu svědčí, je velká druhová rozmanitost květů v olomouckých parcích a okolí, chválí si místo včelař, který zmíněný hmyz chová i v nedaleké vesnici, kde bydlí, a poblíž v hanácké krajině. Ve spodní části úlu zvaném plodiště vidíme matku, která je asi o polovinu větší než ostatní včely a z vyprávění se dozvídáme, že za den naklade až dva a půl tisíce vajíček, což přesahuje její hmotnost. Kolem ní se pohybuje suita dělnic, která se o ni stará. V útrobách úlu si prohlížíme také matečník, ve kterém vyživována mateří kašičkou je skrytá larva, ze které má vyrůst další královna.

Izolační klece ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby

Ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby v Olomouci – Holici chovají včely nikoli kvůli medu, ale výhradně kvůli opylování. Nahlížíme do malého úlku v izolační kleci, kde chybí královna a včely tu stmeluje takzvaná feromonová matka, což je lahvička naplněná vůní. Ve vedlejších klecích zase pracují čmeláci a včely samotářky. Seznamujeme se s výhodami těchto opylovatelů pro různé rostliny. Dozvídáme se, že včela se dokáže po nějaký čas specializovat na sběr jednoho druhu rostlin.

Úlek v izolační kleci

Posledním místem, které navštěvujeme, je ovocné stromořadí na rozhraní polí a lesa v místě zvaném Aleš poblíž Šternberka. Tady má sto deset úlů předseda okresní organizace Českého svazu včelařů Leo Czabé. Od něj se zjišťujeme, jak včelám chutná řepka a proč není dobré mít velké množství včelstev na jednom místě.

Leo Czabé a včely v místě zvaném Aleš
autor: Aleš Spurný
Spustit audio