Vyřazené postele z České republice pomůžou v nemocnici na Ukrajině

4. květen 2017

Olomoucká charita pomáhá vybavit nemocnici na Ukrajině. Do země posílá sedmdesát vyřazených postelí, které v Česku nahrazují novější typy. Na západě země ve městě Kolomyja ale pomůžou tamním pacientům. Část lůžek také poslouží noclehárně pro bezdomovce.

Pavel Langer a Vojtěch Kristek z Arcidiecézní charity Olomouc právě nakládají postele na korbu kamionu.

„Jsou to čela postelí, které posíláme do našich spřátelených charit na Ukrajině,“ říká Pavel Langer.

„Arcidiecézní charita Olomouc působí už deset let na Ukrajině. Primárně jsme na západní Ukrajině. Nicméně kvůli té krizi, která nastala na východní Ukrajině, působíme i tam,“ dodává Vojtěch Kristek.

Celkem je potřeba naložit sedmdesát postelí a několik nočních stolků.

„Třicet postelí půjde do noclehárny a zbytek půjde do nemocnice jako záloha. Budou rádi, že mají bytelné postele a pogumované matrace. Jsou to postele staršího typu, i proto nám je dárce poskytl, protože se v České republice nepoužívají,“ říká Vojtěch Kristek.

Řidič kamionu Roman Ivanyckyj hned po naložení nákladu vyráží zpět na Ukrajinu: „Záleží, jak rychle vyřídím papíry na celním úřadě. Na Ukrajinu je to odsud 500 kilometrů.“

Postele se do nemocnice a noclehárny dostanou nejpozději za dva měsíce podle toho, ajk rychle je celníci uvolní ze svých skladů.

Arcidiecézní charita Olomouc posílá postele na Ukrajinu
autor: tas
Spustit audio