Výroba nádobí v Javorníku začala v osmdesátých letech. Tradice firmy však sahá do roku 1870

13. červen 2021

Výroba nádobí patří mezi nejstarší lidské řemeslné produkce. Od původně keramických nádob se postupně přecházelo k nádobám měděným a železným. Od osmdesátých let se vyrábí nádobí také v Javorníku, tradice této společnosti je však mnohem starší a sahá do Brna v 19. století.

V roce 1870 založili v Brně Ignác Gottlieb a Wilhelm Brauchbar firmu s názvem „Brněnská továrna na smaltové a plechové zboží Brauchbar a Gottlieb“. Firma se od svého založení zabývala výrobou nádobí. Prošla mnoha peripetiemi, šťastnými i méně šťastnými obdobími, až byla nakonec po válce znárodněna. Po mnoha organizačních změnách kdy provoz patřil pod několik národních podniků byla v letech 1982 – 1984 veškerá technologie nutná pro výrobu nerezového nádobí přestěhovaná z Brna do Javorníku. Zde se stala základem jednoho ze závodů výrobního družstva Družspoj Šumperk. Výroba nerezového nádobí zde pokračuje až do roku 1998, kdy byla výroba na čas ukončena. Po privatizaci podniku byla výroba obnovena a pod názvem Kolimax pokračuje dodnes.

Z původního podniku se rozvinul moderní provoz, kde ale stále zůstává velký podíl lidské práce. Díky tomu jsou zdejší výrobky propracované do posledního detailu. Kromě hrnců a nerezového nádobí se zde vyrábějí i pánve, nádobí s nepřilnavými povrchy a příslušenství. To odsud putuje za zákazníky nejen po celé zemi, ale i do zahraničí.

Další díl cyklu Přímo z místa nabízí náhled pod pokličku nejen výroby, ale i správného používání nádobí s různými povrchy. Řeč bude i o údržbě nádobí či o tom, jak při nákupu poznat, že nám bude nádobí dlouho a dobře sloužit. Více v dalším díle cyklu Přímo z místa.

autor: kbz
Spustit audio