Výroba povidel, to bývala velká společenská událost!

Povidla, to je jeden z typických způsobů zpracování ovoce na venkově. Především švestková, ale taky borůvková, hrušková, jablková, třešňová, bezinková a další, se ve střední a pak i východní Evropě, všude tam, kde je dostatečně rozvinuté ovocnářství, vyrábějí minimálně od 16. století.

Už tehdy, a je to písemně doložené, se v Praze v Ungeltu proclívaly hrnce povidel. Po bitvě na Bílé hoře, kdy šlechta odcházela do zahraničí, odnášela si s sebou i stravovací návyky. A tedy i způsoby zpracování ovoce. Tak recepty na přípravu povidel doputovaly do dalších zemí.

Jak se vařívalo dřív

Výroba povidel, to dřív bývala společenská událost! Příbuzní a známí se sešli u toho, kdo vlastnil speciální povidlový kotel s míchadlem. Začínalo se brzy ráno. Nejdřív se navozily nebo nanosily švestky, které se musely vypeckovat. A kdo to někdy dělal, ví, jak švestkové pecky řežou! Zpívalo se, pila slivovička. Když byl vyloupaných švestek dostatek, zatopilo se pod kotlem, do kterého se nasypaly švestky. A vařilo se. Nasypalo se jen trochu švestek, protože velké množství by nikdo míchadlem „neutáhl“. Speciálním táhlem se míchadlem pohybovalo sem a tam. Po čase se přisypalo další množství švestek, vařívalo se i několik dní a nocí. Dospělí se střídali v míchání, ženy i muži, čím byla hmota hustší, tím to bylo náročnější.

Do černa a bez cukru

Děti ochutnávaly (když byla švestková hmota polotuhá, říkalo se tomu lízačka), dospělí je odháněli, dívky pokukovaly po mládencích, a povídalo se. Povidla se míchala a míchala. Vařila se takzvaně do černa, do vyvaření vody, bez přidání cukru.

Povidla pak byla zdrojem cukru na zimu, ne každý měl med. A taky, stejně jako sušené švestky, bývala dobrým prodejním artiklem a rychlou cestou, jak si opatřit hotovost.

Dnes už při přípravě povidel používají mnozí cukr. A taky ocet, který zabraňuje připalování. K jednoduššímu vaření povidel přispívají i nerezové hrnce s dvojitým dnem.

Uvařím si je sama!

Paní Věra Vojtěchová vypráví, jak se rozhodla vyrobit poctivá domácí povidla a vyzkoušet, zda budou lahodnější než ta z obchodu.

Na internetu našla krásný švestkový sad, kam se s nejmladší dcerou autem vypravily pro desítky kil švestek. Modré plody ještě pokryté jemnou mlhou na ně čekaly v několika přepravkách.  Byl na ně krásný pohled. Tři neděle pak nevytáhla paty z provoněné kuchyně. Vypeckovávala, vařila a dochucovala, pak plnila skleničky. Mezi přáteli sklidila povidla úspěch.

Věra Vojtěchová vloni za Moravská švestková povidla obdržela britské ocenění pro kvalitní potraviny Great Taste 2017.

Bramborové lokše s povidly

Paní Věra doporučuje namazat povidly bramborové lokše. A říká: „Lokše jsou druhem bramborových placek oblíbeným v kuchyni západního Slovenska a jižní Moravy.

Bramborové lokše s povidly

Ingredience:

400 g brambor

130 g hladké mouky

sůl

domácí povidla dle chuti

Postup:

Vyrábí se z vařených brambor, které se nastrouhají a smíchají s moukou a solí. Vypracované těsto rozválíme na co nejtenčí placky, které pečeme nasucho na rozpálené plotně.

Lokše se musí připravovat ze starých brambor, z nových brambor bude výsledek žalostný.