Výrobní firmy zvyšují investice do robotů. Trendu se drží i řada podniků v Olomouckém kraji

11. září 2018

S trendem digitalizace a automatizace výroby se snaží držet krok i firmy v Olomouckém kraji. Řada z nich investuje do robotů a moderních technologií. Motivací je pro ně kromě modernizace i nedostatek lidí na trhu práce.

Trochu jako ve futuristickém filmu to vypadá v části uničovské výrobní haly firmy Miele, kde pracuje několik průmyslových robotů. Do budoucna tu počítají i s dalšími stroji.

 „Pracujeme na tom. Máme další technologie, které jsou v plánu do konce tohoto obchodního roku. Přibyde dalších asi padesát robotů na výrobu mycích komor pro myčky,“ říká technický ředitel Martin Benko.

Právě v době, kdy je čím dál těžší sehnat dělníky do výroby, můžou být roboti částečným řešením.

„Určitě najdeme několik příkladů, kdy se dá nádherně nahradit lidská síla ať už robotem nebo jiným automatickým přístrojem, jako je například transportní systém, který jezdí bez lidské obsluhy. To je naše vize, že tady budou jezdit stroje bez lidí,“ dodává Benko.

Podle personální ředitelky Veroniky Burianové to ale neznamená, že firma ztratí zájem o nové zaměstnance: „Pracovníky budeme potřebovat ať už pro obsluhu a údržbu těch zařízení nebo i v těch ostatních obslužných profesích jako jsou technologové, procesní inženýři."

Jak říká předseda Okresní hospodářské komory Radim Kašpar, trend automatizace se týká v podstatě všech podniků se sériovou výrobou.

„Investují nemalé peníze do automatizace výroby. Zrovna nedávno jedna firma otevřela novou výrobní linku, která za rok vyrobí 600 tisíc ložisek a obsluhuje ji pouze jedna osoba," doplňuje Kašpar.

Hlad firem po pracovnících přesto jen tak neutichne. Nezaměstnanost v Olomouckém kraji je totiž stále na rekordním minimu. Podle statistik úřadu práce se už třetí měsíc po sobě drží těsně nad třemi procenty.

Spustit audio