Výročí sebeupálení Jana Zajíce připomene v Šumperku nový pomník. Bude mít podobu lavičky

6. prosinec 2023 11:32

25. února příštího roku uplyne přesně 55 let od sebeupálení studenta šumperské průmyslovky Jana Zajíce. Po vzoru Jana Palacha se obětoval na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Jeho čin připomene v Šumperku nový pomník, který bude sloužit zároveň jako lavička. Návrh vznikl na šumperské průmyslovce. Zhotovení lavičky mají na starosti pedagogové a žáci nedaleké střední školy řemesel.

Učitel odborného výcviku šumperské střední školy řemesel Miroslav Navrátil právě před budovou školních dílen uhlazuje velký kvádr z dubového dřeva. „Dohlazují se různé nerovnosti, je to před dokončením. Mělo by se to dolakovat, dobrousit a namontovat. Je to velký kus, který je zhruba 40 x 40 centimetrů, dva metry dlouhý a váží nějakých 300 až 400 kilogramů.“ Uvádí Navrátil.

Čtěte také

Do výroby lavičky Jana Zajíce se zapojili i žáci oboru truhlář. „Začali jsme s výběrem materiálu v suchém skladu. Potom jsme krátili desky a lepili jsme,“ uvádí jeden z učňů Filip Langer.

Povrch jednoho z konců lavičky je opálený plamenem a má tak černou barvu. Na opačné straně pak ještě bude umístěná ocelová tabulka ve tvaru římské dvojky. Popisuje autorka návrhu Veronika Vaňková, teď už absolventka vyšší odborné a střední průmyslové školy v Šumperku, kde studoval právě i Jan Zajíc.

„Napadlo, že bych mohla udělat něco, co zároveň bude připomínat Jana Zajíce a zároveň to bude i užitečné pro lidi. Napadla mě tedy lavička s tím, že ji opálím, aby to nějak symbolizovalo například jeho citáty a zároveň tu pochodeň číslo dvě, čili proto ta dvojka,“ popisuje Vaňková.

Jsme moc rádi, že studenti cítí sounáležitost se Šumperkem a s historií, která tady probíhala.
Miroslav Adámek, starosta Šumperka

Po dokončení bude lavička umístěná přímo před budovou šumperské průmyslovky u pamětní desky s bustou Jana Zajíce. „Jsme moc rádi, že studenti cítí sounáležitost se Šumperkem a s historií, která tady probíhala. Od návrhu až po samotnou realizaci to budou dělat studenti ze Šumperka,“ doplňuje starosta Miroslav Adámek zvolený za ANO.

Slavnostní odhalení lavičky proběhne v rámci pietního aktu k 55. výročí od sebeupálení Jana Zajíce. To připadá na 25. února.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio