Vyrovnat se s rozvodem rodičů je těžké. Dětem s tím pomáhá olomoucké rodinné centrum

10. říjen 2016

Co je to ten rozvod? A mají mě máma a táta ještě rádi? I takové otázky si kladou děti, které zažívají rozcházení svých rodičů. Těžké období jim v Olomouci pomáhá překonat rodinné centrum Olivy. Pořádá pro ně totiž Průvodce světem rozvodu.

V útulné třídě rodinného centra Olivy právě začíná jedno z pravidelných setkání. Skupina šesti dětí sedí v kroužku kolem lektorky Terezy Dlouhé. Za nápadem provádět je světem rozvodu stojí právě ona.

„Cílem tohoto projektu je, aby děti měly možnost se potkat a sdílet svoje zkušenosti, myšlenky a přání v bezpečném a neutrálním prostředí a to tak, aby se nebály říct svůj názor, aniž by ublížily jednomu nebo druhému rodiči,“ říká.

Skupinka dětí od sedmi do dvanácti let se v kroužku potkává pravidelně každý týden, celkem dvanáctkrát. Čekají je hry, povídání, anebo se třeba dozvídají, jak to vypadá u soudu.

„Je to proto, aby ty děti věděly, jak ta situace vypadá, aby si to dokázaly líp představit. Je to například formou divadelních scének. Dětem stačí, když vědí, kdo tam s těmi rodiči je. Že je tam soudce, můžou tam být advokáti a taky nemusí. Proč tam jsou, co třeba dělají. Umíme to uchopit tak, aby to pochopilo i šestileté dítě,“ popisuje Tereza Dlouhá.

Průvodce světem rozvodu si pochvaluje paní Andrea, která do něj přihlásila svého syna a dceru. Chodí sem rádi a kroužek jim podle ní velmi pomáhá.

„Dozvěděla jsem se o tom u psycholožky, že je tady v Olomouci nějaké centrum, které pomáhá rodinám, co se zrovna rozvádí,“ říká.
Kroužek už pomohl více než padesáti dětem. Kromě Olomouce, kde vznikl, se rozjel také v Praze.

Spustit audio