Vysíláme z obory ve Žlebech

13. květen 2016

Český rozhlas Pardubice nabídne v pátek 13. května od 9:04 do 12:00 unikátní přímý přenos z obory ve Žlebech. Pokud vám nestačí poslouchání, klidně se námi do Žlebů vydejte!

Ptáme se: Chodíte rádi do lesa? Máte nějaké své oblíbené místo v lese?

Napište nám na náš Facebookový profil, nebo e-mailem na: studio.pardubice@rozhlas.cz a vyhrejte hezkou cenu za originální odpověď.

  • Historii, současnost, bílé jeleny i muflony v Oboře Žleby vám přiblíží Zdeněk Nevole.
  • Jan Kuchynka a Ondřej Pelikán ze Záchranné stanice Lipec budou mluvit o záchraně živočichů, jejich navracení do přírody a výukových programech pro školy.
  • Péči o zpěvné ptactvo v lesích, vyvěšování a starost o ptačí budky vám osvětlí revírník Milan Morch, předseda ZO ČSOP Slatiňany.
  • Sokolnictví a myslivost budou témata pro Petra Zvolánka.
  • O ochraně přírody, lesním hospodaření a jak se chovat v lese vám bude povídat Ladislav Půlpán, vedoucí odboru lesního hospodářství a ochrany přírody podniku Lesy České republiky.
Mufloni

Obora Žleby je jednou z lokalit, kde je chována vzácná bílá jelení zvěř. Objekt ve správě státního podniku Lesy České republiky má rozlohu 121 hektarů a leží jižně od obce Žleby v lesním komplexu navazujícím na zámecký park. Jen pět minut chůze ze zámku je dobře přístupná ukázková obůrka, kde jeleny nejen uvidíte, ale dozvíte se i vše o minulosti, současnosti a dalších plánech k zajištění prosperity této krásné zvěře. Výběhy s muflony, daňky, srnčí zvěří a divočáky ukazují další obyvatele našich lesů. Sokolnické ukázky, spojené s výkladem o problematice chovu a ochrany dravců, velmi zajímavou formou přispívají k atraktivitě areálu.

Z obory ve Žlebech se na vás od mikrofonu těší v pátek 13. května od 9:00 do 12:00 hodin Zdena Kabourková a Pavel Kudrna.

Obora Žleby chová vzácné bílé jeleny
autoři: pku , Zdeňka Kabourková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.