Vysoké ceny pohonných hmot prodražují provoz veřejné dopravy. Hrozí v Olomouci zvýšení jízdného?

16. březen 2022

Vedení olomouckého městského dopravního podniku řeší společně se zástupci radnice dopady rekordně vysokých cen pohonných hmot.

„Nějaké zásoby máme, nicméně spotřeba dopravního podniku je vysoká. Každý týden projedeme asi 35 tisíc litrů nafty a zásoba dopravního podniku představuje asi právě jednotýdenní spotřebu,“ uvádí náměstek primátora Martin Major z ODS, do jehož gesce dopravní podnik spadá.

„Také nás už se dotkla ta zvýšená cena paliv. V současné době máme vysoutěženou cenu 36 korun a 50 haléřů za pět litrů nafry, což je cena bez DPH. Nicméně pevně věřím, že se ceny zlomily a budou postupně už jenom klesat,“ dodává Major.

Jízdné se zdražovat nebude

Že by se ale cestující v Olomouci museli obávat zdražení jízdného, to zatím nehrozí. „Naše spoluobčany můžu uklidnit. Tato debata neproběhla, nikoho ani nenapadlo, že bychom mohli zvedat cenu jízdného. Nebudeme omezovat ani spoje,“ uklidňuje náměstek primátora.

Jaké jsou tedy možnosti řešení? A už padlo nějaké rozhodnutí? I na toto odpovídal Martin Major ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc.

autor: tas
Spustit audio