Vyšší nájmy v Novém Boru. O kolik obecní byty podraží?

12. září 2019 08:07

Nájem v obecních bytech bude v Novém boru na Českolipsku od příštího roku dražší. Město začalo lidem rozesílat oznámení, ke kterému se mají nájemníci se smlouvou na dobu neurčitou do dvou měsíců vyjádřit.

Ceny se zvýší přibližně o 20%

Aktuální nájemné v Novém Boru je 40 Kč za metr čtvereční. V případě typického bytu 3+1 o ploše 77 metrů činí navýšení přibližně 600 Kč. To znamená, že lidé čistě za bydlení v tomto bytě zaplatí asi tři tisíce sedm set měsíčně. Podle starosty Jaromíra Dvořáka ze Starostů pro Liberecký kraj jsou ceny stále na výrazně nižší úrovni, než je ve městě obvyklé. A rychlý pohled do nabídek realitních kanceláří mu dává za pravdu. Ceny jsou totiž často více než dvojnásobné.

Některých městských bytů se zdražení nedotkne

Výjimku tvoří byty, které město vystavělo s přispěním dotace. V případě bytů v novoborské ulici Rumburských hrdinů může do vypršení takzvané udržitelnosti cena nájemného růst pouze o inflaci. V jiných městech, třeba v nedalekých Zákupech se podle tamního starosty Radka Lípy ze Starostů pro liberecký kraj ceny pohybují mezi pětatřiceti a pětačtyřiceti korunami za metr. Jedná se ale také o výrazně menší město. V Novému Boru stejně jako v podobně velkých Semilech město aktuálně nabízí jeden byt za vyvolávací cenu skoro 55 Kč za metr.

Volný městský byt většinou dlouho volným nezůstává

Mnoho volných bytů je ovšem například v obci, kde jich hodně zbylo po Sovětské armádě. Jinak se dá říci, že buď města byty pronajímají tomu, kdo podá nejvyšší nabídku ve výběrovém řízení, což je případ třeba Semil a České Lípy, anebo ho přidělí tomu, koho vybere příslušná komise na základě různých měřítek. Může jít o počet dětí nebo například sociální situaci žadatele. Tento postup volí například právě v Novém Boru nebo v Zákupech na Českolipsku.

Spustit audio