Výstava hub, festival medu, dožínky nebo mistrovství republiky v dřevorubeckém sportu

16. září 2022

Pokud strávíte tento víkend v Olomouckém kraji a ještě nevíte, jak využijete volný čas, možná vás zaujmou naše tipy.

Olomoucko

Šternberský hrad se zapojí v sobotu do Dnů evropského dědictví. Návštěvníci se můžou těšit na kostýmované prohlídky zaměřené na gastronomii. Chybět na nich nebudou ani ochutnávky historických pokrmů. Speciální prohlídky začínají v deset hodin dopoledne.

Bohuňovice na Olomoucku provoní v sobotu guláše. Na tamním hřišti u kulturního domu se bude konat soutěž ve vaření tohoto oblíbeného jídla. Kuchaři se pustí do práce v jedenáct hodin dopoledne, program pro veřejnost začíná ve 14 hodin.

Zámek v Náměšti na Hané ožije v sobotu akcí s názvem Jablíčkování. Součástí programu budou hry a dílničky pro děti, prodej jablek a moštu. Akce začíná ve 13 hodin odpoledne. 

Přerovsko

Klub Teplo v Přerově od pátku patří mykologům. Ráno tam začala dvoudenní výstava hub. Dnes je přístupná do sedmi hodin večer, v sobotu se ni můžete vypravit od 9 do 17 hodin. Součástí programu jsou přednášky a mykologická poradna.

Přerovské výstaviště ožije o víkendu výstavou drůbeže, králíků, holubů či exotického ptactva. V areálu se současně budou konat Okresní dožínky, které nabídnou třeba ochutnávku regionálních potravin, farmářské trhy a výstavu zemědělské techniky. Akce začíná v sobotu i v neděli od 9 hodin ráno. 

Prostějovsko

Také do Prostějova se můžete v sobotu vydat na akci v rámci Dnů evropského dědictví. Tentokrát se návštěvníkům při komentované prohlídce otevře v 9 a o půl 11 dopoledne kino Metro. Další komentovaná prohlídka se uskuteční ve dvě hodiny odpoledne a její účastníci se vydají od altánku ve Smetanových sadech po stopách rodu Pernštejnů.

Na Pohádkovou cestu můžete vzít v sobotu své děti do Kostelce na Hané na Prostějovsku. Na zájemce tam budou čekat pohádkové bytosti, zábavné úkoly nebo skákací hrad. Akce začíná ve 14 hodin odpoledne před městským úřadem.

Šumpersko

Za dobrotami se můžete v sobotu vypravit do Šumperku. V tamní střední zemědělské škole se bude konat Festival medu. Přehlídka začne v devět hodin ráno a potrvá do 16 hodin. Těšit se můžete na prodejní výstavu včelích produktů, ochutnávku medu a medovin, medovou stezku pro děti nebo ukázku práce včelaře.

Následující pozvánka je určená příznivcům hudby. Vypravit se můžou v neděli do kostela svaté Barbory v Zábřehu na koncert kytaristy a skladatele Štěpána Raka. Jeho vystoupení začíná v 16 hodin. 

Jesenicko

Do Velké Kraše na Jesenicku zamíří v sobotu běžci se svými psími parťáky. V okolí obce se zúčastní canicrossových závodů s názvem Ve dvou po Jeseníkách. Pět kilometrů dlouhá trasa s několika překážkami vede po lesních pěšinách a loukách a je určená převážně amatérským závodníkům. Jejich registrace začíná v 9 hodin ráno. První závodníci se vydají na trať v 11 hodin dopoledne.

V Priessnitzových léčebných lázních v Jeseníku poměří v sobotu své síly dřevorubci. Zúčastní se tam Mistrovství České republiky v dřevorubeckém sportu. Program akce začíná v deset hodin dopoledne.

Hudební je i naše další a zároveň poslední pozvánka. Míří do Tančírny v javornické místní části Račí údolí, kde v neděli v 18 hodin vystoupí violoncellové duo Cello Boys

autor: mot
Spustit audio