Výstava Pět v pralese představuje fotografie z beskydského pralesa Mionší

21. únor 2024

Pětice fotografů v Kopřivnici vystavuje snímky z jednoho deštivého víkendu, který strávili v pralese Mionší. Výstava zachycuje lesní scenérie ale i loveckou chatu, která je uprostřed lesa. Snímky vznikaly před několika lety a výstavu lidé mohli vidět na řadě míst. Kopřivnická zastávka je ta poslední.

Fotograf a ochranář přírody Dalibor Kvita fotil na více než 100 let starou velkoformátovou kameru. Vytvořil proto celkově jen deset snímků. „Vlastně  jsem využil tmy v té chatě, tam jsem si tu světlo citlivou desku vyrobil a pěkně s tou naládovanou kazetou jsem pelášil do lesa. Byla tam poměrně tma, tak jsem docela dlouho exponoval a pak zase rychle běžel zpátky, ať mi to neuschne,“ vysvětluje s úsměvem.

I když je Mionší prales, který je běžně nepřístupný, i tam se najdou místa, která ovlivnil člověk. Zaměřil se na ně fotograf Pavel Dvořák. „Když jsem chodil po tom pralese, tak jsem se na něho nechtěl dívat takovým klasickým krajinářským pohledem. Chtěl jsem v něm najít něco, co do něj zdánlivě nepatří, nebo co vytváří kontrast a napětí. A zaujaly mne právě ty konstrukce, které chrání mladé jedličky. To je vlastně centrem mých snímků,“ popisuje Dvořák.

Na Mionší se fotografové zaměřují desítky let. Dá se tak sledovat, jak se prales postupně mění.

Kopřivnické Lašské muzeum se návštěvníků snaží zpřístupnit nejrůznější umělecké styly. A teď přišla řada na fotografii. „Hledala jsem fotografie kvalitní a měla jsem velké štěstí v tom, že můj předchůdce doktor Pavel Dvořák je fotograf a doporučil mi výstavu 5 v pralese. Mě se ten koncept zalíbil a tak tady visí,“ uzavírá vedoucí muzea Věra Vahalíková.

Na pomyslnou návštěvu přírodní rezervace Mionší se lidé do Lašského muzea mohou vydat do 17. března.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.