Výstava v olomoucké vědecké knihovně mapuje počátky horské turistiky v Jeseníkách

9. listopad 2019

Olomoucká vědecká knihovna připravila originální výstavu o vzniku turistiky v Jeseníkách. Konkrétně o moravskoslezském sudetském turistickém spolku, ve kterém se angažoval i zeť Vincence Priessnitze. Pokud expozici navštívíte, dozvíte se, co způsobilo, že se horské turistice začalo věnovat stále víc lidí a podle čeho se první cestovatelé v jesenických horách orientovali.

„Od konce osmnáctého století začali první nesmělí turisté chodit do Jeseníků pro svou vlastní potěchu,“ provází mě informačními tabulemi, historickými mapami či prvními bedekry v expozici její autor Jiří Glonek.

I u zrodu turistiky v Jeseníkách se objevuje jméno Priessnitz. „On samozřejmě založil lázně, začali tam jezdit pacienti, kteří se začali zajímat i o to okolí. Druhá věc je, že u založení prvního turistického moravskoslezského sudetského horského spolku, který byl založen v roce 1881, stál jeho zeť Jan Ripper,“ popisuje Glonek, podle kterého se tehdy oblíbené turistické cíle nelišily od těch současných. „Červenohorské sedlo, Praděd, jezírka u Rejvízu, Králický sněžník,“ jmenuje historik.

Tehdejší turisté prý často vyráželi do hor s doprovodem. „Dnes by nám to připadalo až úsměvné, podle čeho se putovalo v horách. Hodně pomáhali průvodci profesionálové, často to byli dřevaři, nebo pašeráci, kteří ten terén znali nejlíp,“ přibližuje Glonek.

Až postupně vznikala síť turistických značek, jak je známe dnes. Překvapivě chodily v raných počátcích turistiky do hor i dámy. „Měly to trochu ztížené, že musely dodržovat udržovat konvence a úzy v rámci oblékání a módy, než to měli muži. Některé to řešily velice sofistikovanými metodami, kdy se po příjezdu vlakem do Ramzové ztratily v lesích, kde se převlékly. Na počátku dvacátého století se ženy začínaly převlékat do kalhot, nebo si dlouhé sukně vykasávaly pomocí speciálních připínacích knoflíčků. Chodit po horách v dlouhých sukních nebyl žádný med, natož někde v terénu,“ doplňuje Glonek.

K dobrému zázemí pro turisty sloužily i první chaty. Ty vznikaly ze salaší. „Švýcárna byla pokládána za nejstarší, Ovčárna, hostinec na Červenohorském sedle a takovou první turistickou chatou, chloubou jesenického horského spolku byla chata Jiřího na Šeráku,“ uzavírá Glonek.

Základem expozice je kniha Jiřího Glonka Na Jeseníky! Autorem výtvarné podoby je zpěvák a skladatel Jaromír Švejdík. Výstavu si ve vědecké knihovně můžete prohlédnout do konce roku.

autor: bam
Spustit audio