Výstavu legendární stavebnice Merkur můžete vidět ve Vikýřovicích

14. leden 2016

Sběratel a znalec kovových stavebnic Jiří Mládek otevřel ve vikýřovickém Muzeu silnic výstavu stavebnice Merkur. Ta se mimo jiné objevila i na poštovních známkách.

Legendární český výrobek je pro pana Mládka celoživotní koníček, který ho dostal až na stránky Guinessovy knihy rekordů. Vlastní totiž největší sbírku kovových stavebnic na světě a je spoluzakladatelem muzea Merkur v Polici nad Metují.

„Když jsem byl malý, tak jsem dostal od strýce malou stavebnici, Merkur to teda nebyl, a ta mě ve čtyřech letech tak zaujala, že jsem tomu kouzlu krásných, dírkovaných plíšků naprosto propadnul,“ popisuje Jiří Mládek, jak se zamiloval do kovových stavebnic, kterým se věnuje celý život.

„Vygradovalo to do takového neuvěřitelného rekordu, že jsem se dostal do České knihy rekordů a taky do Guinessovy knihy rekordů se svojí sbírkou, která je největší na světě. Když jsem jako malý toho Merkura nikdy pod stromeček nedostal, tak jsem si dal dětský závazek, že až budu velký, tak si koupím tu největší stavebnici a postavím něco fakt velkého,“ popisuje.

Pan Mládek má ve své sbírce víc než patnáct set krabic různých stavebnic. Podle něj kovovou stavebnici nemůže nic překonat.

Výstava stavebnice Merkur ve Vikýřovicích

„V Čechách bylo více výrobců tady těch dírkovaných stavebnic. Samozřejmě tady lidi uvidí i roudnickou stavebnici Edison, unikátem je stavebnice Technikum i další velice zajímavé věci. Já si myslím, že Merkur má našlápnuto dobře to 21. století, protože šroubek s matičkou má za sebou 3 a půl tisíce let. Nikdo zatím nevymyslel nic lepšího než to, co kdysi vymyslel Archimédes – šroub a matici.“

Vedoucí vikýřovického Muzea silnic, Alena Turková prozradila, že vystavované kusy se netýkají jen dopravy: „Merkur je fenomén. Proto jsme pana Mládka oslovili a jsme rádi, že částečně je ta výstava zaměřena na dopravní prostředky, ale jsou tam i další úžasné stavby, ať je to Eiffelovka, vídeňské kolo a podobně.“

Podle pana Mládka zájem o stavebnice nikdy neupadl a je to ideální pomůcka k rozvoji technického myšlení u dětí a mládeže.

autor: sol
Spustit audio