... VÝTVARNÉ

23. září 2010

Olomoucké muzeum umění připravilo na přelom roku jedinečnou výstavu světoznámého výtvarníka Victora Vasarelyho . Projekt realizovaný spolu s muzeem v Pécsi , již získal velký pozitivní ohlas jak mezi laickou, tak mezi odbornou veřejností. Proto vám i my přinášíme tento týden Ranní seriál o zajímavém umělci a neméně zajímavé výstavě. Nechte se námi provést životem a dílem Victora Vasarelyho krok za krokem.

Victor Vasarely se narodil v Pécsi v roce 1906. Ve dvacátých letech začal studovat v Budapešti medicínu, z níž přešel na studium malířství a moderního umění. Studia dokončil na Mühelyho akademii, tzv. budapešťském Bauhausu. V roce 1930 odjel do Paříže, kde se usadil. Zemřel v roce 1997.

Další díl bude o vasarelyho inspiraci hudbou.

Dnes se bude Radka Kvasničková věnovat jednomu z nejznámějších děl Victora Vasarelyho - Zebrám.

Kromě obrazů, sítotisků a tapiserií si mohou návštěvníci výstavy prohlédnout i zajímavé prostorové objekty.

V Muzeu moderního umění v Olomouci si můžete až do 27.ledna prohlédnout výstavu světoznámého maďarského malíře, zakladatele jednoho ze základních směrů geometrické linie výtvarného umění - op artu Victora Vasarelyho. Victor Vasarely využíval ve své tvorbě poznatky z geometrie, fyziognomie a optiky. Pomocí geometrických obrazců, rastrů a vzájemně se překrývajících lineárních a plošných útvarů se snažil dosáhnout optické iluze pohybu, nestability. Vasarely svou tvorbou ovlivnil architekturu, módu, reklamu. S jeho vrcholnými díly se můžeme setkat v prostorách univerzit, na nárožích budov, nádražích i na moderních sídlištích.

Přinášíme poslední díl ranního seriálu o výstavě Victora Vasarelyho v Olomouci Výstava světoznámého maďarského malíře potrvá v Muzeu umění ještě týden. Návštěvníci si na ní mohou prohlédnout 95 obrazů, grafik, prostorových objektů a tapiserií. Díla do Olomouce zapůjčilo Muzeum Jana Pannonia v Pécsi .

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.