Výuková videa pro prvňáky, odběrová místa na covid a kontroly nošení roušek. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Učitel na volné noze a youtouber Miloš Novotný z Jičína pokračuje v časech distanční výuky v natáčení videí pro první stupeň základních škol. „Začal jsem už téměř před sedmi lety s Matýskovou matematikou, teď pokračuji Živou abecedou, konkrétně učebnicí Čteme a píšeme s Agátou,“ říká spoluautor učebnic.

A jedním dechem dodává, že když začínal, netušil ani náhodou, že přijde nějaká koronakrize, s ní dočasné uzavření škol a že jeho videa vhodně doplní možnosti alternativní výuky. Na jaře letošního roku se ukázalo, jak hodně nosné je využívání výukových videí.

Čtěte také

Nervozita, emoce, rozhořčení. V dlouhé frontě u odběrového testovacího místa na COVID 19 v areálu Oblastní nemocnice v Jičíně to nepříjemně vře. Napětí se násobí ve chvíli, kdy se zdravotníci potýkají s výpadkem počítačové techniky a objednané časy odběrů se dál posouvají.

Monika Köstingerová, hlavní sestra Oblastní nemocnice v Jičíně, se dívá na frontu u odběrového místa, která se táhne z Bolzanovy ulice. Podle ní je od začátku pandemie zatím nejdelší, je v ní i hodně rodičů s dětmi. „Ráda bych poděkovala všem, kteří jsou na covidových odděleních nebo jakkoliv přispívají k tomu, abychom to společně zvládli."

Čtěte také

Strážníci v Trutnově se zaměřili na nošení roušek. Ty jsou, až na výjimky, povinné i v ulicích měst a obcí. Dále také v autech, pokud v nich necestuje řidič sám a nebo s rodinou. Už první den, kdy toto nařízení začalo platit, odhalili v Trutnově první hříšníky. Zatím vše řešili domluvou, ale v následujících dnech už budou lidem rozdávat pokuty.

Pokud odhalí hříšníky, kteří opakovaně poruší nařízení, budou udělovat pokuty. „Když zjistíme opětovnou kontrolou, že se ten člověk na to lidově řečeno vykašlal, tak potom dostane pokutu," dodává zástupce ředitele městské policie v Trutnově Roman Kyncl.

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.