Využít značku nejhlubší propasti světa chtějí města a obce v jejím okolí. Naráží na nesouhlas ochranářů

13. listopad 2016

Nejhlubší sladkovodní propast světa. To je teď nová značka Hranické propasti. Poté, co se letos v září miniponorka speleopotápěčů ponořila do hloubky 404 metrů, začaly obce přemýšlet, jak do regionu přilákat co nejvíce turistů.

Plány na skleněnou lávku přes propast, vyhlídkové terasy nebo informační centrum a muzeum ale naráží na nesouhlas ochranářů. Propast je totiž součástí chráněné rezervace a ochranáři se teď bojí, že by návaly turistů mohly ohrozit zdejší jedinečnou přírodu.

Na vlakovém nádraží v Teplicích nad Bečvou si cestující jízdenku nekoupí. Železničáři totiž tuto funkcionalistickou budovu před lety opustili. Nezávislý místostarosta Hranic Ivo Lesák ji teď chce od Správy železniční a dopravní cesty koupit a neudržovanou nádražní budovu proměnit v moderní informační centrum a speleologické muzeum.

„Chceme využít dotačních prostředků, které v této chvíli intenzivně hledáme. Pochopitelně, že do toho radnice bude muset vložit i své vlastní prostředky,“ říká.

Speleopotápěči v Hranické propasti

Plánů, jak přilákat do Hranic více turistů má ale radnice více. Třeba položit přes propast skleněnou lávku nebo vybudovat k ní novou naučnou stezku. Nedaleký Černotín s pracemi dokonce už začal.

„Historicky byla komunikace pod lesíkem, kterou jsme využili a zpevnili tak, aby se po ní dalo přejít i za vlhčího počasí,“ chlubí se lidovecký starosta Jiří Andrýs.

Vladimíra Šnejdrlová tvrdí, že novou cestu k propasti bude určitě využívat: „Je to příjemná procházka pro rodiny s dětmi. Starší lidé s hůlkami tady hodně využívají nordic walking.“

Plány zatraktivnit propast pro turisty ale brzdí ochranáři. Je totiž součástí přírodní rezervace.

„Jedná se o nejpřísnější stupeň územní ochrany u nás a podle toho je také potřeba k tomu území přistupovat. Roste tady celá řada rostlin a žije zde velké množství živočichů, z nichž někteří patří mei zvláště chráněné,“ připomíná Jiří Šafář z Agentury ochrany krajiny a přírody.

Ochranáři proto teď svolávají schůzku, kde by se se zástupci měst a obcí dohodli na kompromisu.

autor: kra
Spustit audio