Vyznavači parkouru trénují ve Chválkovicích. Sportovní klub na Prostějovsku sdružuje hráče šipek

31. říjen 2018
Kraj na dlani

Zjistíme, jak vypadá trénink moderního sportu zvaného parkour, navštívíme výstavu ke sto letům republiky v Poličce a ochutnáme také starobylé odrůdy ovoce.

Parkour je tréninková metoda, při které parkourista překonává překážky v přirozeném prostředí, třeba i s pomocí akrobatických prvků. Skáče se přes větve, kameny, lavičky, ploty, zábradlí nebo betonové zdi – a to jak ve městě, tak na venkově. Fyzicky náročné hobby má blízko k extrémním sportům i bojovým uměním a mladým lidem se hodně líbí. O tom se Dita Vojnarová přesvědčila na tréninku ve Chválkovicích.

I menší vesnice si o uplynulém víkendu připomenuly stoleté výročí založení Československa, v Polici na Šumpersku konkrétně tradiční výstavou, kterou připravila kronikářka Jena Preisová. Kromě historických artefaktů tam byly k vidění i minerály a horniny ze sbírky amatérského geologa Vlastimila Flášara z nedalekého Bezděkova. Mnoho exponátů pochází přímo z okolí Police, případně z oblasti Jeseníků. Ty sběratel považuje za velmi zajímavou mineralogickou oblast, jak se od něj dozvěděl Mirek Kobza.

Sportovní klub Hanácká Trefa měl při svém založení v roce 2013 tři členy, dnes je jich více než třicet. Působí na Prostějovsku a sdružuje milovníky deskových her, ale má i svůj kuličkový a šipkový oddíl. A právě o šipkách si Petra Ševců povídala s Ivo Losíkem.

Český svaz ochránců přírody se mimo jiné věnuje starým odrůdám ovoce. Znáte třeba přílohovou hrušku? K ochutnání Aleši Spurnému některé ovoce nabídnul a blíže představil pěstitel a pomolog Zdeněk Buzek.

Lidové písničky, dechová hudba, příjemné povídání u skleničky vína. To všechno slibuje tradiční Záhorské odpoledne pořádané Moravskou Veselkou v Pavlovicích u Přerova. Na sobotní akci vás na závěr pozve Jaromír Školoudík.

autoři: Petra Ševců , Aleš Spurný , Miroslav Kobza , Jana Zemková , Dita Vojnarová , Pavel Juráš , mid
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.