Vzít si teplé ponožky a hlavně nespadnout do vody. Vodohospodáři provedli Prostějovany kanalizací

20. březen 2018

Prostějované se vůbec poprvé mohli podívat do podzemní kanalizační sítě a prohlédnout si stoleté koryto takzvaného mlýnského náhonu. Ten odvádí přebytečnou vodu z nedaleké Plumlovské přehrady. Prohlídku uspořádali vodohospodáři v rámci akcí ke Světovému dni vody. Lidé ušli kluzkým podzemním korytem náhonu téměř osm set metrů.

Na Husově náměstí v Prostějově stojí hlouček účastníků exkurze do podzemí. Je mezi nimi i Richard s manželkou Ditou. „Přišel jsem na to tak, že nám doma netekla voda, tak jsem si zapnul webové stránky a tam jsem narazil na zajímavou upoutávku. Proto jsme dnes tady,“ říká.

Průvodci nám rozdávají ochranné pomůcky. Bronislav Mlčoch, vedoucí prostějovského střediska kanalizace uděluje nezbytné bezpečnostní pokyny: „Půjdeme po proudu, takže kdybyste se náhodou ztratili, ono vás to vyvede až na konec toho zatrubnění, přinejhorším doplavete až před čistírnu,“ říká k pobavení účastníků.

Sestup do pětimetrové hloubky

Mezitím už naši průvodci zvedli poklop kanálu a chystáme se sestupovat dolů. Celou naši skupinu vede Martin Holubek. Sedmičlená skupina se následně vydává kluzkým korytem náhonu do tmy. „Kdybychom se proplazili tady tím potrubím až do odlehčovací komory, tak tam tečou splašky, to je stoka,“ komentuje Holubek.

Lidé ušli kluzkým podzemním korytem náhonu téměř 800 metrů. „Líbilo se mi to. V kanále jsem byl dnes poprvé,“ neskrývá nadšení pan Richard, zatímco si sundává ochranné pomůcky.

autor: tas
Spustit audio