Vzpomínky z kufrů do 30 kil. Do České Lípy se vrátily osobní věci odsunutých sudetských Němců

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě získalo archiv sudetských Němců odsunutých po druhé světové válce. Stalo se tak teprve druhým městem v republice, kam se tyto cenné dokumenty vrátily.

Tomáš Cidlina v archivu Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě s archiváliemi pod odsunutých Němcích, které se podařilo získat zpět

Tisíce dokumentů muzejníci přivezli z bavorského Waldkraiburgu. Jsou mezi nimi písemnosti, korespondence, fotografie, ale také šaty nebo dřevořezba; věci, které patřily sudetským Němcům, kteří před téměř osmdesáti lety museli Českolipsko opustit.

Česká Lípa je po Děčíně teprve druhým městem v republice, kam se pozůstalost někdejších obyvatel vrátila. „Dovezli jsme obrovský archivní celek, který se tam celá desetiletí sbíral. Součástí toho celku byly i některé trojrozměrné sbírkové předměty,“ popisuje historik českolipského muzea Tomáš Cidlina.

Součástí sbírky je i dřevořezba

„Tato dřevořezba má víc jak metr na délku. Je z roku 1938 a zachycuje skupinku výletníků, kteří, podle toho nápisu Nach dem Klais, se vydávají na vrchol Klíče tady v Lužických horách,“ ukazuje jeden z předmětů.

Archiv byl do České Lípy dovezen z bavorského Waldkraiburgu, města, které vzniklo až po druhé světové válce a založili ho vyhnanci z Čech, Slezska a Pruska. „Jsou to věci, které byly v těch příslovečných kufrech s 30 kily. V nich byly i fotografie, různé rodinné písemnosti, památky,“ říká Tomáš Cidlina.

Mezi dokumenty jsou i diapozitivy

Mezi předměty je i kufřík plný diapozitivů z doby, kdy odsunutí Němci jezdili do Čech na setkání, srazy, nebo navštívit místa, kde jejich rodiny dříve žily. Podle Tomáše Cidliny většina archiválií pokrývá 20. století, zejména jeho první polovinu, s přesahem do 19. století, a některými věcmi z druhé poloviny 20. století.

Česká Lípa je druhým městem v republice, kterému se podařilo ty archiválie odsunutých Němců zpět do místa původu získat. Jak se to archivářům povedlo? Co dalšího ve sbírce ještě našli? A budou předměty zpřístupněny veřejnosti? Poslechněte si reportáž Tomáše Mařase.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související