William Trevor: Nemožná

18. březen 2019

Mistrovská studie duše dítěte, které se stydí za bytost, již současně nade vše miluje. Stydí se vlastně na druhou – podruhé za sebe. Povídku irského autora v podání Valérie Zawadské poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Jako u západních recenzentů má téměř každá kniha ze střední Evropy nálepku „kafkovská“, když se jedná o povídkáře z Irska, přiváže se mu k noze pro změnu blyštivá, avšak zároveň nesnesitelně tíživá koule dědictví Jamese Joyce. Tak i o desítce povídek Williama Trevora, které u nás vyšly v roce 1998 pod názvem Andělé v Ritzu, se tehdy na obálce psalo, že „v mnohém připomenou slavné Dubliňany Jamese Joyce“. Překlady dalších děl irského spisovatele do češtiny následovaly.

William Trevor (1928–2016) vychází z irské lidové vypravěčské tradice a přetváří ji po svém: jeho naturalistické, slohově hutné a na významy bohaté texty vyprávějí o nehrdinských hrdinech všedního dne, jejichž napohled obyčejný život bývá v skrytu často až bizarní a plný všech možných lidských vášní i agonií. Trevor má pronikavé oko pozorovatele vnějších i vnitřních dějů, což mu spolu s vytříbeným jazykovým citem dovoluje spisovatelsky obstát i stranou módních trendů a zůstat tak naprosto svůj.

Účinkuje: Valérie Zawadská

Překlad: Lenka Urbanová
Připravila: Alena Zemančíková.
Režie: Ivan Chrz

Natočeno v roce 2010.

Spustit audio