Wolfgang Amadeus Mozart: Hudebního génia oplakávali v Praze, ve Vídni jeho skonu nevěnovali pozornost

28. prosinec 2023

Hudební génius Wolfgang Amadeus Mozart navštívil několik českých a moravských měst. Třeba v Brně vystupoval už jako jedenáctiletý. V dospělosti však nejčastěji jezdil do Prahy, kde při svých návštěvách pobýval u přátel Duškových na Bertramce.

Poprvé přijel v roce 1786 po premiéře Figarovy svatby, která zde měla daleko větší úspěch než ve Vídni. Na cestu se složili hudebníci i milovníci opery, aby si skladatel mohl pražskou verzi poslechnout. Za svého pobytu ji pak také v Nosticově divadle dirigoval. O den dříve, 19. ledna 1787, uvedl tamtéž i premiéru své Symfonie D dur, Pražské.

Další pobyt je pak spojen s Donem Giovannim, jehož premiéru opět dirigoval osobně. Nosticovo, nyní Stavovské divadlo je jediným operním domem na světě, kde Mozart dirigoval a který stále stojí.

Naposledy se Mozart do Prahy podíval při uvedení opery La clemenza di Tito v roce 1791. Tehdy ale nebyl slavný skladatel v centru dění – opera se hrála na počest korunovace císaře Leopolda II. českým králem. Krátce na to Mozart zemřel. Zatímco ve Vídni tomu nevěnovali pozornost, v Praze se uskutečnila smuteční slavnost, které se zúčastnily tisíce lidí.

Spustit audio