Z budovy gymnázia v Lipníku nad Bečvou se zřítila část omítky a štukové výzdoby. Vedení města hledá způsob co nejrychlejší nápravy

31. leden 2020

Vstup do gymnázia v Lipníku nad Bečvou chrání lešení. Dělníci ho postavili kvůli bezpečnosti studentů a kantorů. Z fasády téměř 150 let staré památkově chráněné budovy totiž opadávají kusy omítky. Další uvolněné části výzdoby pláště nemovitosti nařídil statik odstranit. Zástupci města, kterému budova patří, hledají cestu, jak co nejrychleji sjednat nápravu.

Budova gymnázia v Lipníku nad Bečvou

Školní zvonek oznamuje konec vyučování v lipenském gymnáziu a jeho ředitel Jiří Farný se studenty vychází před budovu školy. „Na pravé části budovy docházelo k zatékání a postupnému rozpraskání a pádu fasády,“ popisuje ředitel.

Vstup do školy kryjí dřevěné desky na speciálním lešení.  Obvod celé budovy je taky zatarasený železným plotem. Je to kvůli bezpečnosti. „Museli jsme udělat určitá opatření, aby to nebylo pro žáky nebezpečné,“ přibližuje Farný.

Ředitel gymnázia Jiří Farný ukazuje kus štukového zdobení, který odpadl z fasády gymnázia

V kanceláři školníka mi pak ředitel ukazuje kusy štukové výzdoby, která z fasády odpadla. „Tohle je kousek, který jsme našli pod budovou. Váží pět nebo šest kilogramů, je to zhruba třetina toho, co nám odpadlo. Kdyby to někomu spadlo na hlavu, tak už by tady nebyl,“ dodává ředitel.

Vstup do budovy gymnázia

Budovu prohlédl statik. Nařídil z fasády snést všechny rizikové ozdobné prvky a doporučil okamžitou opravu.  Město na ni už má hotový projekt. „Ta akce je nutná, v podstatě urgentní. Budova gymnázia je kulturní památkou, takže předpokládáme nějaký historický průzkum, minimálně budeme muset zachovat barevnost odstínu. V letošním roce budeme dělat střechu, budeme opravovat klempířské prvky na střeše, budeme je znovu natírat. Náklady vychází zhruba na 350 000 korun,“ potvrzuje lidovecký místostarosta Ondřej Vlček.

Oprav by se v Lipníku měly v letošním roce dočkat taky další dvě historické budovy základních škol. A to Osecká a Hranická.

autor: kra
Spustit audio