Z bývalého hospodářského stavení vznikl ve Víceměřicích na Prostějovsku domov pro klienty s Alzheimerovou chorobou

21. červen 2023 09:33

V Domově u Rybníka ve Víceměřicích na Prostějovsku nabídnou 36 nových míst pro klienty trpící demencí nebo Alzheimerovou chorobou. Nový pavilon s jedno a dvoulůžkovými pokoji vznikl místo bývalé hospodářské budovy.

Nový pavilon pro klienty s demencí a Alzheimerovou chorobou stál podle ředitele domova Felippa Sáncheze Lópeze zhruba 60 milionů korun. Domov v něm najde 36 klientů.

Zájem o službu je podle něj obrovský. „Kdybychom postavili ještě jednu budovu, dokážeme ji naplnit. Snažíme se lidi vybírat podle toho, kteří tu službu nejvíce potřebují a u kterých je situace nejurgentnější,“ říká Sánchez López.

Kdybychom postavili ještě jednu budovu, dokážeme ji naplnit.
Felipp Sánchez López, ředitele domova

Nárůst poptávky po místech právě pro lidi trpící demencí řeší podle náměstka hejtmana Iva Slavotínka ze Spojenců – Koalice pro Olomoucký kraj i olomoucké hejtmanství. „Kapacity služby ‚Domov se zvláštním režimem‘ nám chybí asi úplně nejvíc. Do služeb přichází stále více klientů s už opravdu degenerativním onemocněním v pokročilém stádiu. Čili ten tlak na tyto služby výrazně roste,“ uvádí Slavotínek.

Na svém zasedání proto krajští zastupitelé tento týden schválili například přeměnu padesáti míst v prostějovském domově seniorů právě na místa pro klienty třeba právě s Alzheimerovou chorobou.

Jak to uvnitř domova ve Víceměřicích vypadá? A jaké byly reakce lidí z veřejnosti, kteří se na slavnostní otevírání přišli podívat? Poslechněte si v přiloženém audiu výše.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio