Z jaké strany se servírují talíře. Radí Eva Filipová

Talíře se vždycky přinášejí z pravé strany, resp. vše co přinášíme ke stolu, se servíruje z pravé strany. 

Výjimkou je, když pokrm přinášíme na míse, pak servírujeme zleva. Tomuto pravidlu se musí podřídit i leváci, kteří mají občas tendenci si zvyklosti upravit.

Tomu, kdo servíruje, nepomáhejme, nanejvýš se můžete mírně nahnout vlevo. Vězte, že zkušený číšník má dráhu talíře vypočítanou. Rozhodně nic na stole na poslední chvíli neupravujte, a pokud chcete nějak pomoci, nechejte ruce klidně na tom místě, kde je právě máte. Neberte ani talíř, tomu, kdo servíruje, z ruky.

Eva Filipová

Eva Filipová se zabývá především tématikou společenského chování. Je autorkou knihy Společenská nápověda. Po roce 1991 byla jednou z prvních, která začala s programem úspěšných kurzů pro ženy. Sama absolvovala studium na Mezinárodní škole pro estetiku v New Yorku.

Je členkou redakční rady časopisu Prestige, autorkou mnoha zajímavých reportáží z exotických zemí a spoluautorkou Zlaté kuchařky. Její mimořádný zájem o gastronomii a znalost prostředí jí přivedl k napsání dalších knih jako Exellent menu a Česká moderní kuchyně. Práci kuchařů obdivuje a jejich finální výtvory považuje za výtvarná díla.

Eva Filipová