Z jihomoravských Valtic se dá přejít k rakouským sousedům stezkou pro bosé nohy

26. květen 2014
Česko – země neznámá

Valtice se rády chlubí titulem „Hlavní město vína“. Známé jihomoravské vinařské centrum by se ale klidně mohlo vyhlásit i za „Hlavní město bosých nohou“. Loni tam totiž otevřeli turistický okruh určený pro neobuté návštěvníky.

Pětikilometrová trasa zavede zájemce až do sousedního rakouského Schrattenbergu. „Cestou pěší narazí na celkem 11 zastávek, na kterých si mohou vyzkoušet chůzi po kůře, šiškách, písku či kamenech,“ popsal turistickou atrakci valtický starosta Pavel Trojan. Turisté samozřejmě nemusí bosky absolvovat celou trasu, mohou se zout například jen na samotných zastaveních.

Koho chůze s intenzivními dotykovými zážitky unaví, může si cestou odpočinout na dřevěných lehátkách a pokochat se okolní krajinou plnou vinohradů i staveb Lednicko-valtického areálu. Po cestě jistě nikdo nepřehlédne Kolonádu – romantickou stavbu na vůbec nejvyšším bodě celého areálu. Je odtud vidět do tří států: do Rakouska, na Slovensko a samozřejmě do České republiky.

Právě poblíž Kolonády najdou turisté také zastávku, jejíž součástí je úhledný zděný gril. Pokud si přinesou suroviny na vaření, mohou si na místě sami ugrilovat oběd a posedět na novotou zářících lavičkách pod pergolou, kterou už začínají oplétat čerstvě vysazené výhonky vinné révy.

Starosta Valtic Pavel Trojan

Vybudování Stezky bosou nohou vyšlo na asi čtyři sta tisíc korun. „Velkou část nákladů uhradili občané, zejména ze Schrattenbergu, kteří tady strávili hodně hodin svého volného času na brigádě,“ dodal valtický starosta s tím, že samotný nápad na zbudování stezky přišel také z rakouské strany. Inspirovat se prý nechali podobnou stezkou, která úspěšně funguje v Německu.

Zájem o unikátní turistický okruh je velký. Valtičtí odhadují, že sem během loňské premiérové sezóny našlo cestu asi deset tisíc turistů z obou stran hranice. Na moravsko-rakouském pomezí přitom už teď přemýšlejí, jak stezku ještě vylepšit. Momentálně přemýšlejí například o tom, že by vyčlenili louku, na které by si mohli návštěvníci zaházet bumerangem.

autor: hon
Spustit audio