Z jízdárny do kovárny, od traktoru do zahrady, do skleníku i do obchodu. Procházka střední zemědělskou školou

28. květen 2023

Střední škola zemědělská a zahradnická v Olomouci nabízí tříleté učební obory i čtyřleté studium zakončené maturitou. Žáci tak mohou třeba přehodnotit původní volbu a změnit délku svého studijního programu. Dodělat si maturitu je možno také v tříletém programu i dálkově. V dnešní době je kapacita školy již naplněna, navštěvuje ji 550 žáků.

U počátků tohoto vzdělávacího ústavu stál propagátor moravského venkova, sdružování, záložen a také na zemědělství navázaného průmyslu a zemědělského školství, pedagog i novinář, organizátor a politik Jan Rudolf Demel, od jehož narození uplynulo letos v dubnu 190 let. Demelovy busty na vysokém sloupku si všimneme u vstupu do hlavní budovy školy u Kláštera Hradisko.

My se ale vydáváme do terénu za praktickou výukou

„Máme tři obory čtyřleté zakončené maturitní zkouškou: Agropodnikání, zahradnictví a chovatelství se zaměřením na jezdecký sport a chov koní. Dále máme obory tříleté ukončené výučním listem: Jezdec a chovatel koní, umělecký kovář, zámečník, pasíř, opravář zemědělských strojů, prodavač květin a aranžér a zahradník,“ nastiňuje směr naší cesty zástupkyně ředitele pro odborný výcvik Vladana Ondrušková.

„V tříletých učebních oborech se žáci věnují týden teorii a týden jsou na odborném výcviku na pracovištích v okolí Olomouce a probíhá i spolupráce s budoucími zaměstnavateli. U čtyřletých oborů je praxe méně, žáci se více připravují na maturitu: V rozvrhu je učební praxe jednou za čtrnáct dní, třída se rozdělí do dvou až tří skupin a celý den se věnuje praktické výuce. Během školního roku jdou dvakrát na týden na individuální praxi na školní pracoviště a později i přímo do podniků, které si vyberou nebo do rodinného hospodářství. A aby se setkali se sezónními pracemi, o prázdninách chodí na týden na nějakou brigádu nebo praxi, třeba po dobu žní, o to to mají kratší školní rok, v červnu končí o týden dříve“ přibližuje systém praktické výuky ředitel školy Petr Sklenář.

Zkušenosti ze zahraničí

„Zahraniční stáže organizujeme již více než deset let, za tu dobu se jich zúčastnily stovky žáků. Vysíláme je na čtrnáctidenní i na tříměsíční stáže a v posledních letech vysíláme za zahraničními zkušenostmi i učitele. Loni už vyjeli a letos se opět chystají do slovinské Lipice, podívat se v rámci výuky oboru jezdectví, jak se chovají lipicáni. Náklady jsou hrazeny z grantů. Začínali jsme v Amsterodamu, kde dívky pracovaly v prodejnách květin. Měli jsme žáky na jezdeckých stážích v Portugalsku, na stážích floristických v Lotyšsku i v Portugalsku. Učitelé vyjeli do Finska i do Velké Británie. A letos jsme vzali čtyři elitní žáky na Guadalupe, což je francouzská exkláva v Karibiku. Tam sklízeli cukrovou třtinu a banány,“ popisuje šíři zahraničních programů výuky Střední školy zemědělské a zahradnické v Olomouci zástupce ředitele Tomáš Metz.

Jak to chodí v dílnách a na pozemcích školy, jak probíhá výuka s kladivem, s motykou a v koňském sedle? Kam žáci míří, co je do školy přivedlo a kde nacházejí uplatnění?

Přiblíží další díl pořadu Přímo z místa.

Pořad Přímo z místa můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat každou neděli od 09:10, následně pak neomezeně ZDE na webu.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.