Z Litovelského Pomoraví mizí některé druhy vodních ptáků. Může za to sucho a změny v krajině

10. duben 2018

Kvůli nedostatku vody a změnám v krajině mizí některé druhy zvířat, například divoké kachny, perlorodky nebo raci. V chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví se zmenšují populace vodních ptáků. Některé druhy tam už zoologové vůbec nevídají.

„Poměrně častý tady byl třeba chřástal vodní. V poslední době se stávají některé druhy vzácnější. Vymizely některé druhy kachen, jako byly čírky, poláci,“ říká ornitolog Petr Kovařík. Společně stojíme na břehu Chomoutovského jezera. „Zřejmě to souvisí s celkovými změnami, se změnami početnosti těch druhů vůbec ve střední Evropě a u nás a se zvyšující se predací, úbytkem vodních ploch a podobně,“ dodává.

Podle Marka Čiháka z ministerstva životního prostředí se sucho v krajině projevuje i dalšími způsoby. „Nejde jen o šíření a vyšší úspěšnost některých teplomilných druhů, ale například sucho zvýrazňuje dlouhodobě špatný stav v oblasti, způsobuje retenci vody v krajině v nevhodně nastavených podmínkách a má vliv na způsoby využívání vody,“ uvedl Čihák.

Ohrožení jsou i raci a perlorodky

Upozornil také na vodní a mokřadní druhy, které jsou u nás silně ohrožené. Například v létě 2015 podle něj vyschlo několik lokalit na řece Brzině na Příbramsku, kde málem vyhynuli říční raci. „Vysycháním je také ohrožena jedna z posledních lokalit perlorodky říční. Tady jde o populaci na Ašsku, zejména v toku Bystřina na hranicích se Saskem,“ dodává.

Chomoutovské jezero

Uměle vytvořené podmínky pro zadržování vody v krajině podle zoologů pomůžou jen částečně. „Je to do určité míry ovlivnitelné, ale asi to nepůjde úplně zvrátit,“ říká Kovařík s tím, že ubývající druhy ohrožují také predátoři, jako například psík mývalovitý a jiné zavlečené druhy.

autor: sol
Spustit audio