Z maringotek v Moravičanech se staly chatky. Musí z Litovelského Pomoraví pryč, rozhodli úředníci

24. duben 2018

Černé stavby z chráněného území v Moravičanech na Šumpersku musí pryč. Po letech dohadů to potvrdilo hejtmanství. Kdysi to byly maringotky, teď jsou to podle úřadů chatky. A ty v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví stát nesmí.

Jsem teď u soukromého pozemku, na kterém stojí víc než desítka drobných staveb. Některé mají dřevěné pergoly, kola zakrytá deskami. Podle Petra Zifčáka ze správy místní chráněné krajinné oblasti není tohle místo určené pro chataře. „Rekreovat se tady lidé můžou, ale jen tak, že se tu projdou, projedou na kole, budou tady rybařit, ale ne že se to tady oplotí a udělá se z toho soukromá zahrada,“ říká.

Majitelé maringotek ale trvají na tom, že zákon neporušují, jak už dříve řekla jedna z nich, Renáta Kuchařová: „Je to soukromý pozemek a ty stavby splňují všechno, co mají, protože jsou to maringotky. Musí být pojízdné, a to jsou. My jsme všechno splnili. Máme i chemické záchody. Teď je prostě boj a přijde mi to spíš jako závist.“

Úředníci nařídili majitelům chatky odstranit

Mohelnický úřad rozhodl o tom, že jde o černé stavby už v roce 2015. Od té doby se majitelé maringotek několikrát odvolali a neúspěšně podali žádost o dodatečné povolení stavby. Krajský úřad ji v březnu zamítl. Mohelnický stavební úřad by měl podle své vedoucí Radky Melecké nařídit odstranění chatek zhruba do dvou měsíců. „Je možné tam ukládat pokuty, nebo to můžeme na náklady města nechat odstranit a po tom ty náklady vymáhat po nich. To jsou dvě možnosti dané zákonem,“ uvedla Melecká.

Dodává, že pokuty za neodstranění černých staveb sahají do statisíců korun.

autor: sol
Spustit audio