Z menších měst a obcí v kraji mizí lékaři. Od ledna uzavírá svou ordinaci dětská lékařka v Potštátu

20. prosinec 2017

O lékařku pro děti a dorost zřejmě přijde Potštát na Přerovsku. S nemocnými dětmi budou muset rodiče dojíždět do 15 kilometrů vzdálených Hranic. Svou praxi ve městečku pediatrička už dříve omezila na jediný den v týdnu. V lednu se dveře její potštátské ordinace zavřou nadobro.

„To jsem opravdu nevěděla, i když jsem tu mezi lidmi. Už tu není ani zubařka, za chvíli tady nebude nic,“ říká prodavačka Linda. Informace o uzavření ordinace dětské lékařky ji překvapila. Matka dvou dětí s nimi bude muset dojíždět do Hranic. „Už tak tady bývala jen jednou týdně,“ dodává.

Paní Radce, která má tři děti, dojíždění do 15 kilometrů vzdáleného města nevadí. „Pokud dítě onemocní zrovna v pondělí nebo v úterý a navštívíte s ním paní doktorku, musíte sednout do auta nebo autobusu a jet vyzvednout léky na recept, u nás ta možnost není,“ komentuje.

Nezávislý starosta Potštátu René Passinger v tom pro některé rodiny vidí velký problém: „Jsou tu rodiny, které mají sedm dětí. Nedovedu si představit, že s nimi budou muset dojíždět do Hranic.“

Doktorka vyjádření na mikrofon odmítla. Po telefonu Českému rozhlasu řekla, že ordinaci zavírá kvůli nízkému počtu dětí. Podle starosty to není jediný důvod. „Bylo mi řečeno, že má z budoucí EET pokladny a eReceptů špatný pocit a neví, jakým způsobem to bude fungovat. A převážet veškerou elektroniku z Hranic do Potštátu se jí zdá nenormální, a proto chce od nového roku skončit,“ popisuje Passinger.

Stejnému problému jako Potštát čelí i další obce. Od ledna plánují své ordinace zavřít dětští lékaři také ve Městě Libavá nebo v Dřevohosticích.

autor: mot
Spustit audio