Z několika obcí má zmizet stavební úřad, mnozí starostové vládní návrh kritizují. Co se jim nelíbí?

20. duben 2022

Zhruba polovina ze čtyřiceti stavebních úřadů v Olomouckém kraji by měla podle vládního návrhu stavebního zákona zaniknout. Mnohým starostům se to nelíbí. Vadí jim, že by přišli o úředníky s místními znalostmi. Ale i to, že by lidé museli kvůli vyřízení dokumentů cestovat do větších center.

„Náš stavební úřad pokrývá obce Majetín, Krčmaň a pak místní části Vsisko, Čechovice a ještě samotný Velký Týnec,“ říká Jaroslav Trnečka, vedoucí stavebního úřadu ve Velkém Týnci na Olomoucku, který sedí ve své kanceláři a na prstech vypočítává, kolik lidí má jeho úřad na starosti.

Jen ve Velkém Týnci je to 3 100 obyvatel. Při práci podle jeho slov nedává jen razítka od stolu, velkou část zaberou pochůzky. Při těch využívá místní znalost. „Jsou tam například problémy mezi sousedy a teď si vezměte, že stavební úřad musí udělat kontrolní prohlídku na základě podnětů. To znamená, že vyrazíte do terénu, zjistíte situaci, pak se písemně vyjádříte nebo to vyřešíte na místě samém,“ dodává Trnečka.

„Myslím si, že to bude nepohodlné nejenom pro obec samotnou, ale i pro lidi. Je to nesmyslný krok.“
Petr Hanuška, nezávislý starosta Velkého Týnce

Nová verze stavebního zákona, kterou současná vláda upravuje reformu schválenou předchozím kabinetem, ale počítá se zrušením stovek takových menších stavebních úřadů, jako je ten ve Velkém Týnci. Zůstat by jich v celém Česku mělo 371 místo současných zhruba 700. Konkrétně v Olomouckém kraji by místo čtyřiceti úřadů zůstala asi polovina. Podle Petra Hanušky, nezávislého starosty Velkého Týnce, je to nesmysl.

„Myslím si, že to bude nepohodlné nejenom pro obec samotnou, ale i pro lidi. Je to nesmyslný krok,“ tvrdí Hanuška. Lidé by na úřad dojížděli do větších měst. „Je potřeba znát prostor, o kterém rozhoduji. A jak bude rozhodovat úředník, který sedí v krajském městě, o prostředí, které detailně nezná, a do něhož bude muset kvůli každé záležitosti jezdit, než rozhodne“ pokládá si řečnickou otázku starosta Velkého Týnce.

Stavební úřad má zmizet například i z Němčic na Hané

Plánovaný krok vlády kritizuje i Jan Vrána, nezávislý starosta Němčic nad Hanou na Prostějovsku. I tady mají svůj stavební úřad, který je na seznamu těch, které mají zmizet. Podle starosty je to problém i proto, že z města mizí občanská vybavenost.

„Začíná se všechno rušit, nebude tady nic. Iks let zpátky tady zrušili finanční úřad. Říká se bohatá Haná, ano... Ale lidé musí dojíždět nejen za prací, ale i za úřady,“ nechápe Vrána. Obyvatelé jižní části Prostějovska tak podle něj budou muset dojíždět do pětadvaceti kilometrů vzdáleného Prostějova.

autor: tas
Spustit audio