Z nelegální skládky místo k rekreaci. S tím počítá vedení Litovle v místní části Nasobůrky. Jak by měla bývalá cihelna jednou vypadat?

29. srpen 2023 15:23

Nedaleko litovelské místní části Nasobůrky v minulosti vznikly dvě nelegální skládky. S následky nezákonného navezení odpadu se město potýká dodnes. Kvůli jedné ze skládek se stále sleduje kvalita vody ve studních místních obyvatel. Tu druhou – v prostorách bývalé cihelny – loni město vytěžilo a teď připravuje projekt na vytvoření přírodního biotopu.

„Máme za sebou revitalizaci skládky, která vznikla bohužel nekalým způsobem,“ říká nezávislý litovelský starosta Viktor Kohout k bývalému dobývacímu prostoru cihelny nedaleko místní části Nasobůrky.

Firma do něj navezla přes dvanáct tisíc tun materiálu. I nebezpečného. Po jejím krachu už k jeho odvezení nedošlo. Město jej postupně vytěžilo. „Většina toho materiálu skončila na skládkách nebezpečného odpadu anebo ve spalovně nebezpečného odpadu. Teď jsme ve druhé fázi, kdy nám ten prostor umožní navést zeminu, třeba když děláme kanalizaci. Mohly by se sem navést tisíce tun,“ dodává starosta Litovle.

Vznikne z toho do budoucna rekreační areál, který bude navazovat jinou na původní skládku.
Viktor Kohout, starosta Litovle

Až se prostor takto zaplní, chce ho vedení města nechat osadit 240 stromy a dvěma tisíci keři. „Vznikne z toho do budoucna rekreační areál, který bude navazovat jinou na původní skládku, která už je vysanovaná. Biotop už se tam udělal a ten problém tam byl možná ještě větší,“ zmiňuje Kohout.

Řeč je o prostoru nedaleko bývalé cihelny. I tam bývala nelegální skládka, do které podniky vozily různý materiál včetně rozpouštědel. Látky prosakující do půdy dokonce kontaminovaly podzemní vodu. Až dosud by ji místní v Nasobůrkách neměli pít.

Město nechává dělat pravidelné rozbory jakosti vody ve studních v pětadvaceti kontrolních místech. K tomu město také musí monitorovat i prostor bývalé skládky ještě deset let po její dekontaminaci. Tedy až do roku 2026.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio